Mas de Sant Pau

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Montsià

Municipi: Masdenverge

Adreça: Camí del barranc de la Galera

Descripció:
Edifici de grans dimensions, situat a la falda d'un petit promontori que domina el barranc de la Galera, i del qual tenim notícies que es remunten al segle XV.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia

Estil: Obra popular

Datació: Segles XV-XVIII

Localització: Afores del nucli de Masdenverge. Seguint el camí del barranc de la Galera, en sentit nord-est, a 1,5 km de distància, en el marge dret del barranc.

Descripció:

Edifici de grans dimensions, de planta rectangular, que presenta una estructura característica de planta baixa, primer pis noble i golfes. Està obrat amb maçoneria pintada de color vermell i amb franges blanques dividint els diferents pisos. Les obertures, com ara portes i finestres, s'emmarquen amb carreus de pedra ben treballats, o en el pis de les golfes amb obra vista de maons.

L'accés es fa per una porta d'arc de mig punt de dovelles, al costat de la qual es troba una altra porta d'arc escarser, ambdós amb els muntants de carreus. Al primer pis destaquen les finestres d'arc rebaixat emmarcades de pedra, i les golfes continuen mantenint el mateix ritme i tipus de finestra, però amb marc de maons. En el pis superior es conserva un matacà, en una de les façanes frontals, i adossat al cos principal de la masia es troba la capella, de dos pisos i coberta a un vessant, i al costat un altre cos de planta baixa, amb coberta al vessant contrari. Davant es conserven les piques dels rentadors, amb l'aigua que prové de la Font del Mas de Sant Pau.

Notes històriques:

El Mas d'en Tosques o de Sant Pau fou comprat per l'abat de Benifassà, Bernardo Llorens, al seu beneficiat, Mn. Pedro Vidal. Era censatari, en benefici de Santa Marta, de l'hospital de Santa Maria de la Seu de Tortosa. L'escriptura pública va ser feta per Jaime Serra, notari de Tortosa, el 30 de maig de 1463, que és la data més antiga que es coneix. L'any 1562 s'obre de nou la casa del Mas, o l'abat Melchor Barberà (1579-1583) hi va construir una capella. L'any 1570 l'abat Juan Barberà feu que el pintor Juan Caramany pintés un retaule. L'abat Andrés Calnera (1620-1624) va fer un additament al mas, i quan era abat Agustí Valls per segon cop (1640-1644), els francesos varen destruir part del Mas.

L'any 1593 es va fer la paridora del Mas, una altra capella, un forn per coure pa i la bugaderia.

El 172, Amposta va demanar cadastre del Mas.

Es construí un molí d'oli entre els anys 1772-1775, i al 1780 se li afegí la segona premsa. El 1797-1798 es construí la sínia i la casa adjunta.

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Condicions de visita: Exterior

Ús i funció actual: En desús

Observacions:

El Mas de Sant Pau també es coneix com Mas d'en Tosques.

Adreça: Camí del barranc de la Galera

Telèfon: 977 718 257 - 977 717 060 (Ajuntament)

Fax: 977 718 493 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.masdenverge.cat/niv2.php?id=131

Adreça electrònica: aj.masdenverge@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.729108], [0.539909]