Església Vella

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Miravet

Adreça: Plaça de la Sanaqueta

Descripció:
Aquesta església, construïda entre els segles XVI i XVII, es troba al centre del poble vell de Miravet i actualment ha estat convertida en centre cultural, després de restar un llarg període abandonada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici de culte. Església

Estil: Renaixentista. Barroc

Datació: Segles XVI-XVII i XVIII

Localització: Es troba el centre del nucli antic de la vila, entre els carrers de l'Església i la plaça Sanaqueta.

Descripció:

L'Església presenta una planta d'una única nau amb capelles laterals i absis rectangular. La nau central i les del transsepte estan cobertes amb volta de canó i la part central del creuer amb una cúpula cilíndrica sobre petxines. Als laterals s'obren les capelles laterals amb arc de mig punt i cobertes amb arc de mig punt. Per darrera de l'absis està la sagristia, en mal estat de conservació, i als peus de l'església el cor, sostingut per un arc rebaixat. L'il·luminació és a través de finestres rectangulars situades a les llunetes, al creuer i a la part superior de la façana. La façana principal consta d'un porta de mig punt, adovellada per damunt de la qual hi ha una finestra rectangular. A l'extrem sud-est es troba el campanar format per un primer cos de planta quadrangular, fet de pedra amb els angles de carreus, i un segon amb els angles arrodonits, fet de maó amb una obertura per cada costat i cobert per una teulada a quatre vessants. A la façana de ponent hi ha un altre porta de mig punt adovellat actualment en desús. Tota la construcció s'ha bastit amb pedra desbastada disposades pràcticament en filades regulars i el parament arrebossat. A l'interior cal destacar el conjunt de pintures murals realitzades al segle XVIII, com queda testimoniat per la inscripció 1731. L'ara l'altar prové del castell i fou traslladada a l'església l'any 1745 quan el castell és abandonat i patia diferents espolis. Adossades al mur nord, encara són visibles les poques restes conservades de l'antiga aljama, lloc de reunió de la comunitat musulmana de Miravet.

Notes històriques:

Aquesta església es va construir els segles XVI-XVII sota l'advocació de Santa Maria Santíssima i de Sant Joan Baptista, on antigament hi havia la mesquita. Posteriorment, a la primera meitat del segle XVIII es decorar l'interior amb pintures murals barroques i es va ampliar el cor per ubicar-hi l'orgue. A la segona meitat d'aquest mateix segle era propietat d'un privat. Durant la guerra civil va ser espoliada, es va destruir l'altar majori l'orgue i els retaules i les imatges cremades. Posteriorment va ser abandonada i l'any 1965 desconsagrada. Després d'un període de deteriorament, els anys 80 del segle passat, un grup de gent s'organitzà entorn al Patronat de l'Església Vella per recuperar l'edifici. A l'actualitat serveix com a centre cultural on s'organitza exposicions, concerts i altres actes. La imatge de la Mare de Déu de la Gràcia d'aquesta església es va traslladà a l'església nova.       

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 06/03/2006

Publicació: DOGC 21/06/2006

Titularitat: privada

Estat de conservació: Mitjà

Bibliografia:

CRUAÑES I OLIVER, E.: Esglésies romàniques de les comarques tarragonines. Sant Sadurní d'Anoia: L'autor, 1990.

VINAIXA MIRÓ, J. R.: Miravet: un poble de l'Ebre català a la fi del segle XVIII. Tarragona: Diputació de Tarragona, 1999. 

 

Accés: Fàcil

Condicions de visita: No es pot visitar

Ús i funció actual: Centre cultural

Observacions:

Element immoble inclòs a l'entorn protegit del castell dins de les Normes Subsidiàries de Miravet (text refòs, febrer 2006). Actualment està oberta per Setmana Santa i estiu, o en moments puntuals especials. Horaris d'estiu: de dimarts a diumenge d'11:00h a 13:30h i divendres i dissabte d'11:00 a 13:30h a 17:00 a 19:00h.

Adreça: Plaça de la Sanaqueta

Telèfon: 977 40 71 34

Fax: 977 40 74 55

Lloc web: http://www.miravet.altanet.org/turisme/

Adreça electrònica: aj.miravet@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.035984], [0.596286]