Cal Bargalló

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Priorat

Municipi: Molar, El

Adreça: Plaça Major, 1

Descripció:
Construcció del segle XIV, situada a la plaça Major del municipi, on hi destaca la imatge de la Mare de Déu del Roser conservada al seu interior.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Casa.

Estil: Obra popular

Datació: Segle XIV

Localització: Es troba a l'extrem septentrional del municipi, a la plaça Major.

Descripció:

Aquesta casa consta de planta baixa, pis, golfes i cobertes a doble vessant. Pel que fa a la primera planta presenta la porta principal d'arc de mig punt adovellada, amb un escut a la clau, totalment il·legible, i dues finestres. Al primer pis i a les golfes hi ha altres dues finestres. En altres façanes s'observen balcons de fusta, típics de la comarca del Priorat. Una de les façanes també presenta un rellotge solar, bastant deteriorat. La construcció està feta de paredat i tàpia, amb restes d'arrebossat. A l'entrada de la casa hi ha una fornícula folrada de fusta i tancada amb un vidre, on s'ubica una imatge de fusta policromada de la Mare de Déu del Roser, d'uns 30 cm d'alçada, sostenint el nen Jesús al braç esquerre.  

Notes històriques:

Aquest casa i la resta de construccions de la plaça Major, conjuntament amb Can Claro Vell, Cal Coco Vell i la casa principal Cal Vilanova, són els edificis més antics del municipi. Sembla que eren les cases dels parcers de la finca principal. De tot el conjunt, Cal Bargalló va ser l'única que s'ha mantingut fins a l'actualitat habitada, fent algunes reformes com els balcons i les finestres que no corresponen amb el període original. En relació a la imatge de la Mare de Déu del Roser, per a l'historiador A. Cubells, seria una reproducció de la imatge original (segles XVI o XVII), ubicada a l'altar major de la primitiva església del poble i que va ser traslladada a una de les capelles laterals del nou temple parroquial. En canvi, segons la propietària de la casa aquesta imatge seria l'original, sortejada entre els propietaris del poble durant la Guerra Civil, quan l'església es va desmuntar. 

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 25/11/2010

Publicació: DOGC 23/09/2011

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Plaça Major, 1

Telèfon: 977 82 51 27

Fax: 977 82 52 00

Lloc web: http://www.molar.altanet.org

Adreça electrònica: aj.molar@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.164876], [0.705664]