Ermita de la Mare de Déu de la Roca

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Camp

Municipi: Mont-roig del Camp i Miami

Adreça: Camí de la Mare de Déu de la Roca

Descripció:
Santuari enclavat a sobre de la muntanya roja de la Roca, l'enclavament més característic de Mont-roig i que dóna nom a la població. L'Ermita de la Mare de Déu de la Roca és un dels principals centres de devoció mariana de la comarca, també ha estat font d'inspiració de diversos artistes, entre els quals cal destacar el pintor Joan Miró.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Obra popular

Datació: Segles XIII-XIX

Localització: A 294 m d'altitud, a l'oest de la vila, sobre la muntanya de la Roca.

Descripció:

Santuari marià situat al cim d'una roca que s'alça a l'oest de la vila, que l'erosió ha configurat d'una manera característica. És una petita capella d'una sola nau quadrangular, feta amb carreus, en part excavada a la roca de pedra sorrenca vermella. Té un petit campanar cec als peus. Està orientada a ponent, amida 20x7 metres (sense comptar les capelles laterals), i té la façana arrebossada. En una restauració recent, s'ha posat al descobert una part de la façana, amb una porta cegada, amb arc rodó adovellat, de l'any 1655, al costat esquerra de la porta d'entrada a la capella (centrada respecte a la façana), que porta la data de 1785. La capella té un cor alt als peus i un cambril a la capçalera amb la imatge de la Verge. Davant, hi ha una petita plaça porticada.

Notes històriques:

L'ermita és esmentada ja l'any 1230. Segons la tradició, la imatge original, destruïda el 1936 a l'innicio de la Guerra Civil Espanyola, havia estat trobada per un pastor. Sembla que del 1439 al 1835 en tingueren cura els frares d'Escornalbou, i una tradició no provada hi esmenta un convent de benetes. L'església i l'hostaleria foren refetes després de la destrucció francesa del 1811. 

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 30/11/2006

Publicació: DOGC 25/04/2007

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

IVERN, J., Notes històriques de l'Ermita de la Mare de Déu de la Roca, Mont-Roig del Camp, 1990.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Observacions:

Recent troballa, al peu de la Roca , d'un fragment de làpida o pedestal dedicat a la deessa pagana Issis, que es conserva al Museu de Riudoms.

Adreça: Camí de la Mare de Déu de la Roca

Telèfon: 977 81 09 78

Fax: 977 17 95 45

Lloc web: http://www.mont-roigmiami.cat/

Adreça electrònica: turisme@mont-roig.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.094762], [0.937791]