Fortalesa i botiga del blat de Barcelona, de Miramar

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Baix Camp

Municipi: Mont-roig del Camp i Miami

Adreça: Partida de Miramar

Descripció:
Restes del despoblat de Miramar, situat entre la punta de la Porquerola i la Punta dels Punyals. Va pertànyer a la ciutat de Barcelona, com a punt fort per assegurar el trànsit del blat.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell

Estil: Obra popular

Datació: Segle XV

Localització: A la costa, a la partida de Miramar

Descripció:

Restes de l'edificació feta cap al 1406, que el 1613 és anomenada castell. Es troba situada entre les puntes dels Penyals i Porquerola, a llevant de l'Hospitalet de l'Infant. Enmig de les ruïnes, es poden veure grans murs de paredat amb reforços de carreus. Pels voltants, s'han trobat restes d'època romana.

Notes històriques:

Despoblat del municipi de Mont-Roig del Camp, de gran interès històric. El lloc va ser adquirit els primers anys del segle XV pel municipi de Barcelona , juntament amb altres damunt l'Ebre, per tal de construir una ruta que assegurés a la ciutat el proveïment del blat que baixava per l'Ebre. A Miramar es va construir una botiga, de la qual queden restes, per a emmagatzemar el blat que arribava en carros des de Barcelona (terme de Tivissa) i que esperava ser carregat en naus vers Barcelona. La botiga estava formada per un casal fortificat, sitges, una torre de defensa i un nucli de població petit. L'any 1408, el procurador general de l'arquebisbe de Tarragona va donar avís als nuclis costaners que s'havien albirat vuit naus corsàries. Aquest avís no va arribar a temps a Miramar i els corsaris la van destruir i van agafar com a hostatges la majoria dels seus habitants.. La Comuna del Camp va haver de pagar 2000 lliures per rescatar als captius. A la fi del segle XV, el camí i les instal·lacions de Miramar van ser abandonats definitivament. Posteriorment, ha estat incorporat al complex turístic de la Costa Daurada, amb la urbanització Pins de Miramar.

Tipus: BCIN

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Dolent

Bibliografia:

RIBA, F., Història de Mont-Roig del Camp, Centre d'Estudis Comarcals Josep Iglésies, Reus, 1991.

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: En desús

Adreça: Partida de Miramar

Telèfon: 977 81 09 78

Fax: 977 17 95 45

Lloc web: http://www.mont-roigmiami.cat/

Adreça electrònica: turisme@mont-roig.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.026371], [0.955910]