Mas Miró

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Mont-roig del Camp i Miami

Adreça: Partida de les Pobles

Descripció:
Antic mas originàriament del segle XVIII. Era propietat del pare del pintor Joan Miró, on el famós pintor va passar els estius entre 1911 i 1976. És aquí on Miró va decidir dedicar-se exclusivament a la pintura, i d'on provenen les primeres obres.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Molí

Estil: Neoclàssic

Datació: Segles XVIII-XX

Localització: A l'est de la població, al costat del barranc de la Pixerota

Descripció:

Des del punt de vista arquitectònic, l'edifici principal s'emmarca dins de la tipologia de les cases d'indians. Es tracta d'una casa de pagès revocada en blanc, de planta baixa i dos pisos rematats mitjançant una cornisa de la que sobresurt una torre quadrada, centrada respecte a la façana.

El cos central de l'edifici queda protegit, en la seva cara anterior, per un gran pati o era, de la que destaca la característica i enorme palmera. L'edifici està flanquejat per dos cossos annexos: per un costat, l'antiga entrada per als carruatges, d'una planta, i la casa dels massovers, un edifici de dues plantes i golfes, perpendicular a la façana principal amb teulada de teula àrab a dos vessants. Contigua a l'edifici per als carruatges està la capella, un edifici d'estil neogòtic. Recorren la façana principal, i simètricament parats, d'una banda, dos pisos de grans finestrals amb arc de mig punt, i d'altra banda, un portal i una finestra d'arcs rebaixats al nivell de la primera planta i tres grans finestrals al primer pis.

A pocs metres de l'edifici principal, i a prop de la capella, es troba l'estudi del pintor, un petit edifici format per planta i altell rematat amb voltes a la catalana i profusament il·luminat per uns grans finestrals. Des de l'altell s'accedeix a un petit terrat, des d'on s'albira l'hort i el mar. Es tracta d'un edifici del segle XX, de parets blanques i nues, de les que destaquen de forma especial dos «graffitis» fets per Miró i una xemeneia. A l'interior es conserven encara diversos instruments del pintor, una senzilla taula on treballava Miró, i un petit llit, tal com l'artista ho va deixar el darrer cop que estigué a la asa, el 1979. A les parets hi ha alguns dibuixos de l'artista. En una recambra s'emmagatzemen objectes, llibres i alguna peça de roba de l'artista.

 

Notes històriques:

El mas Miró està configurat per una sèrie d'edificis de diverses èpoques, que abasten des del segle XVIII al XX. Durant el 2003 es va projectar el traçat del tren d'alta velocitat que havia d'unir Madrid i Barcelona. Passava a 50 metres de l'estudi de l'artista. Es va iniciar una campanya per modificar el traçat i evitar l'enderrocament.

Tipus: BCIN

Disposició: Acord Govern Generalitat

Data disposició: 17/10/2006

Publicació: DOGC 31/10/2006

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Observacions:

L'obra La Masia de Miró està inspirada en aquesta residència estival de la família Miró i va ser pintada entre els anys 1921 i 1922.

Adreça: Partida de les Pobles

Telèfon: 977 17 94 68

Fax: 977 17 95 45

Lloc web: http://www.mont-roigmiami.cat/

Adreça electrònica: turisme@mont-roig.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.060682], [0.993709]