Castell de Prenafeta

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Montblanc

Adreça: Nucli de Prenafeta

Descripció:
Les restes visibles del Castell de Prenafeta es troben al capdamunt d'un cingle, aproximadament a uns 2 km de distància del terme municipal actual.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Obra popular.

Datació: Segles XII-XIV.

Localització: Les restes del castell es troben al capdamunt d'un promontori sobre l'actual municipi de Prenafeta.

Descripció:

Les restes conservades a l’actualitat corresponen a dos construccions diferents. Al costat oriental hi ha un petit castell construït cap el segle XII, de planta gairebé trapezoïdal i del qual es conserven un murs de molt poca alçada. A l’extrem occidental es poden veure restes de murs d’una casa forta bastida amb carreus ben tallats als angles i parament de pedres irregulars que es data cap el  segle XIII-XIV. Una gran part d’aquesta construcció es va esfondrar l’any 2006, però abans d’aquest esdeveniment es podria encara observar un mur amb espitlleres. Sota d’aquesta casa hi ha un túnel.

Notes històriques:

El terme de Prenafeta es documenta per primera vegada a finals de segle X i el castell al s. XI, en un document on es testimonia que Arnau Pere de Ponts el donà en feu a Ramon Bremon. Durant els segles XII-XIII va passar a mans de la família Puigverd, malgrat que l’administració no l’exercien directament. L’any 1276 Prenafeta va passar a mans del monestir de Santa Maria de Poblet.  Durant la guerra civil catalana contra el rei Joan II la vila va quedar pràcticament abandonada fins el seu definitiu despoblament al segle XVIII, moment en el que s’ubicà la població al seu emplaçament actual, a aproximadament uns 2 km al sud.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Ruïna.

Accés: Difícil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: Nucli de Prenafeta

Telèfon: 977 860 009 (Ajuntament)

Fax: 977 862 802 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.montblanc.cat/lavila/coneix/pedanies/prenafeta

Adreça electrònica: info@montblanc.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.376403], [1.232519]