Castell de Marmellar

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Montmell, El

Adreça: Urbanització Castell de Marmellar

Descripció:
El castell de Marmellar va ser construït sobre un turó que dominava la riera de Marmellar, i la seva presència està documentada des d'inicis del segle XI. L'edifici té una planta rectangular amb vuit merlets i alguns panys de muralla. També conserva la capella romànica de Sant Miquel, en part restaurada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Romànic.

Datació: Segle XI.

Localització: Cim del turó de Marmellar.

Descripció:

El castell de Marmellar fou descrit com el paradigma del castell romànic pels erudits Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday i Casals, en el seu treball L'arquitectua romànica a Catalunya: "La disposició del casell romànic es veu clarament al castell de Marmellar. Un turó espadat que aïlla un revolt d'una riera sosté la primitiva fortificació. Les cingleres el rodegen pel nord i oest, un tall que sembla fet per mà de l'home el separa del restant de la serra. Tot ell estava rodejat de murs fets de tàpia sobre un basament de pedra.
A dintre s'hi aixecava l'església i el lloc d'habitació. La porta, en el costat est, estava precedida de dos recintes forticats per murs emmerletats que semblen més moderns".

Del conjunt arquitectònic del castell de Marmellar, també conegut com els Castellots, el primer element que crida l'atenció és la seva ubicació, d'una banda aixecada i dominant la riera de Marmellar, però d'altra en cara desaventatge respecte als cims que l'envolten (la roca Ceguer, el puig de Maria i les Roques Altes), uns 200 metres més elevats. Per aquest motiu es bastiren diversos edificis fortificats i torres, en una posició més elevada i que podien comunicar-se amb el castell (Cal Roca Vidal, la torre de l'Esquerrà, Cal Pigot, Cal Jan Pau).

Notes històriques:

El castell de Marmellar s'esmenta per primera vegada el 1041. El 1376 el castell era propietat de Bertràn de Gallifa i hi havia 15 focs. Formà part del lot que el rei Pere III va donar a Bernat de Fortià, germà de la reina Sibil·la, però tornà al patrimoni reial després de la mort del Cerimoniós. Més tard pertanyé als Boixadors, als Savallà i a d'altres.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Dolent.

Bibliografia:

Puig i Cadafalch, J.; Falguera, A.; Goday i Casals, J. 1909: L'arquitectura romànica a Catalunya, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: Urbanització Castell de Marmellar

Telèfon: 977 688 429 Ajuntament

Fax: 977 688 410 Ajuntament

Lloc web: http://www.elmontmell.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@elmontmell.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.358844], [1.551101]