Castell del Montmell

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Baix Penedès

Municipi: Montmell, El

Adreça: Camí de la Joncosa a Can Ferrer, serra del Montmell

Descripció:
Del castell del Montmell resten vestigis de murs, molt arruïnats, al cim d'un roquissar, sobre l'església de Sant Miquel. Es conserven restes d'una torre, de les sales i una cambra amb volta.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Militar. Castell.

Estil: Obra popular.

Datació: Època medieval.

Localització: Cim de la serra de Montmell, al camí de la Joncosa a Cal Ferrer.

Descripció:

Es tracta del castell més enlairat de tot el Penedès, ubicat sobre la "dent" del Montmell a 781 metres d'alçada i encarat al Camp de Tarragona. La seva fundació ha de ser anterior al 974, quan any en què s'esmenta a la documentació per primera vegada.

Forma part de l'avantguarda de la Marca Hispànica, i el seu el seu terme arribava fins al Gaià i Vilardida. L'any 1365 el Castell del Montmell era del bisbe de Barcelona i tenia 52 focs.
Inicialment s'hi va construir una torre rectangular amb parets d'1,10 metres de gruix, que feia 6,20 x 4,60 metres. Aquesta torre tenia dues plantes i una alçada aproximada de 10 metres. Després s'hi afegiren les parets que conformaren el castell. Es va fer una petita capella amb volta, que encara conserva restes de pintura a les parets. Les seves mides són 5,20 x 2,20 m. L'espai d'habitació del castell estava embigat sobre arcades, de les quals encara es conserven diverses arrencades. Un tancat amb una quadra coberta a l'angle arrodonit sobre el barranc, amb un petit clos segurament descobert i amb un baluard davant de la porta d'entrada, completen el recinte. En total el castell ocupava una superfície d'uns 300 metres quadrats.

Notes històriques:

Castell termenat. Documentat el 974. La comarca del Penedès, com tota la Catalunya Nova i part de la Vella, va viure tot el segle IX sota la dominació i les expedicions dels moros i els francs. A conseqüència d'això es despoblaren els punts més propers a la frontera sarraïna. Els cristians anaven poc a poc guanyant terreny: Borrell I; Borrell II, que avançà les fronteres cristianes fins a Montmell, ajudat pel bisbe Vivas de Barcelona, el qual va obtenir en recompensa aquest feu. El mateix bisbe establí el 17 d'abril de 974 una carta de població i Franqueses pel Montmell. Sembla, però, que la població no aconseguí consolidar-se fins a la fi del segle XI, quan la frontera ja s'havia traslladat a la línia del Gaià. El castell de Montmell fou encomanat pels bisbes de Barcelona a la família dels Banyeres durant els segles XII i XIII. El 1332 era castellà Guillem d'Aiguaviva. En el segle XV es menciona Montmell en les Ordinacions del Montmell (Arxiu històric arxidiocesà de Tarragona). Durant la guerra contra Joan II el castell fou escenari de diverses lluites. A la Guerra de successió hi hagué una guarnició de guàrdies valons (1715-1720). Al segle XIX, amb la desamortització, deixà de ser propietat del bisbe de Barcelona.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret.

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE. 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Dolent.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: En desús.

Adreça: Camí de la Joncosa a Can Ferrer, serra del Montmell

Telèfon: 977 688 429 Ajuntament

Fax: 977 688 410 Ajuntament

Lloc web: http://www.elmontmell.cat/

Adreça electrònica: ajuntament@elmontmell.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.330802], [1.456989]