Casa de Ramon de Montagut, Comte de Cervià

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra d'Ebre

Adreça: Plaça de Dalt, 2

Descripció:
Casa cantonera de planta baixa, primer pis i golfes que conserva a la façana un escut en pedra de la família de Montagut datat al segle XVIII.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici civil. Habitatge particular.

Estil: Obra popular

Datació: Segles XVIII - XIX

Localització: Dins del nucli urbà de Móra d'Ebre

Descripció:

És un edifici cantoner aixecat sobre una planta aproximadament rectangular amb jardí a la part posterior de l'habitatge. Està cobert majoritàriament per una coberta de dues vessants, una part amb terrat i un llanternó vuitavat que sobresurt de la teulada. Es distribueix en planta baixa, primer pis i golfes. A la façana principal es troba la porta d'accés a l'edifici, amb un arc de mig punt adovellat amb brancals bastits amb carreus ben desbastats. A la mateixa façana hi ha altres portals rectangulars que donen accés a botigues i comerços independents. Al primer pis de la façana hi ha cinc balcons exempts amb llosanes motllurades i finestrals rectangulars. A les golfes, les finestres són petites rectangulars, excepte tres obertures d'arc de mig punt situades a la cantonada. Al centre de la façana, a l'alçada del primer pis hi ha un escut de pedra.

 

Notes històriques:

La casa de Montagut fou una de les dotze cases ennoblides l'any 1135 pel sobirà de Navarra, García Ramires. Amb anterioritat, Domènec de Montagut va acompanyar a Sanç Ramires, rei d'Aragó, quan amb Sanç de Navarra es disposava a conquerir la part d'Aragó i de Catalunya en mans sarraïnes. Amb aquesta acció, els Montagut foren recompensats amb concessions a Móra d'Ebre. El 1148 Sanç de Montagut va acompanyar a Ramon Berenguer IV a la conquesta de Tortosa. Pere I va donar la ciutat de Tortosa i el castell de la Suda a Fra Pere de Montagut, Mestre de Provença i Hispania. 

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Edifici civil. Habitatge particular

Observacions:

També es coneix com Casa de Ramon de Montagut de l'Era.

 

 

Adreça: Plaça de Dalt, 2

Telèfon: 977 400 012

Fax: 977 400 955

Lloc web: http://www.moradebre.altanet.org

Adreça electrònica: informació@moradebre.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.091809], [0.641971]