Convent de les Carmelites

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Convents

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra d'Ebre

Adreça: C/ Santa Madrona, s/n

Descripció:
Convent i escola on les Germanes Carmelites de Teresa imparteixen classes des de la dècada dels 1950.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Monestir

Estil: Darreres tendències

Datació: Segle XX

Localització: A l'extrem occidental del nucli urbà de Móra d'Ebre

Descripció:

El convent de les Carmelites és ocupat actualment com centre educatiu. És un conjunt arquitectònic que es composa de quatre cossos adossats i una església que s'estructuren sobre una base rectangular amb un pati central al seu interior. Cadascun dels cossos tenen planta rectangular, amb una coberta a doble vessant i distribuïts en planta baixa i dos pisos. L'accés principal a tot l'edifici es troba en un xamfrà a la cantonada nord-est del conjunt. És una portalada amb arc de mig punt adovellat que es recolza sobre dues pilastres quadrades amb capitells senzills. La façana del xamfrà està coronada per una torre de planta quadrada amb una coberta piramidal. Dins de l'edifici hi ha una petita capella molt remodelada per ús dels alumnes. L'església està situada a la cantonada nord-oest del conjunt, un edifici de nau única amb capelles laterals i absis semicircular. A l'absis hi ha una fornícula de mig punt oberta al fons de la conca absidal on es troba la imatge de la matrona. La nau és coberta per una volta de canó decorada amb llunetes. L'absis presenta volta de quart de cercle i te un arc triomfal de mig punt que es recolza sobre pilastres quadrades amb capitells. Finestrals de punt rodó amb vitralls acolorits il·luminen tota la nau. 

Notes històriques:

Les Germanes Carmelites de Teresa de Sant Josep van obrir una comunitat col·legi a Móra d'Ebre quan van rebre l'autorització el 21 d'octubre de 1946.

El primer recinte fou a l'edifici Obrera, però es quedà petit i el 19 de desembre de 1954 es va inaugurar el nou centre a l'edifici actual.

Als anys 70 una comissió de pares d'alumnes va impedir el tancament del centre dialogant amb el Ministeri d'Educació de Madrid.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 01/06/2005

Publicació: DOGC 30/09/2006

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Edifici civil. Escola / Edifici religiós. Convent

Adreça: C/ Santa Madrona, s/n

Telèfon: 977 400 123

Fax: 977 414 411

Lloc web: http://xtec.cat/col-santateresa

Adreça electrònica: e3001701@xtec.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.092408], [0.638459]