Convent de les Mínimes

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Convents

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra d'Ebre

Adreça: : Plaça Venerable Sor Filomena Ferrer, 5-7

Descripció:
Primer temple expiatori d'Espanya, el convent va ser inaugurat el 1894. És un monestir de les monges Mínimes i està format per l'església del Sagrat Cor (1925) i les dependències monacals.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Monestir

Estil: Historicisme. Obra Popular

Datació: Segles XIX - XX

Localització: Es troba al centre de Móra d'Ebre, a tocar de la N-420a

Descripció:

El convent de les monges Mínimes és un monestir format per l'església del Sagrat Cor i les dependències monacals, actualment en procés de rehabilitació. Aquestes dependències són de planta rectangular, amb un pati central al mig i es distribueixen en una planta baixa i un primer pis. La façana principal destaca per la seva portalada adovellada d'arc de mig punt, amb guardapols sostingut per mènsules. La porta està gravada amb la data de construcció de l'edifici, l'any 1894. L'edifici està construït amb pedres de diferents mides disposades irregularment. L'edifici més rellevant és l'església dedicada al Sagrat Cor de Jesús. És un temple d'una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal. La nau i l'absis estan coberts per voltes d'aresta sostingudes per fines columnetes adossades als murs i amb capitells decorats. Les capelles laterals en canvi, estan cobertes per arcs apuntats. El cor que es troba als peus del temple està sostingut per una volta d'aresta rebaixada dividida en dues tramades. El temple està il·luminat gràcies a unes finestres d'arc apuntat. La portalada de la façana principal és d'arc apuntat motllurat, sostingut per dues columnes amb basament i capitells decorats. Sobre la porta hi ha una fornícula apuntada, i més amunt una gran rosassa de dibuix radial. El parament està coronat per un joc de motllures situat damunt d'un conjunt d'arquets.

 

Notes històriques:

El convent va ser fundat per l'impuls de Filomena Ferrer, nascuda el 1841 a Móra d'Ebre. Quan residia al monestir de les monges Mínimes de Valls va tenir una visió i va començar les gestions per fundar un monestir a Móra, encara que va morir sense aconseguir-ho. L'any 1894, vint-i-sis anys després de la mort de Filomena Ferrer es va fundar a Móra d'Ebre el monestir de les Mínimes i al juny de 1925 es va inaugurar el temple annex, el primer temple Expiatori d'Espanya.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 01/06/2005

Publicació: DOGC 30/09/2006

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Edifici de Culte. Convent

Adreça: : Plaça Venerable Sor Filomena Ferrer, 5-7

Telèfon: 977 400 012

Fax: 977 400 955

Lloc web: http://www.moradebre.cat

Adreça electrònica: informació@moradebre.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.090277], [0.642726]