Església parroquial de Móra d'Ebre

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra d'Ebre

Adreça: C/ de la Palma, 4

Descripció:
Església construïda ja a l'Edat Mitjana i que va ser contínuament reformada, principalment al segle XV. Diversos atacs malmeteren el temple entre els segles XVII i XX fent-ne necessàries diverses reparacions i reformes.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici religiós. Església

Estil: Darreres tendències

Datació: Segles XII, XV, XVI, XVIII, XX, XXI

Localització: Al centre del nucli urbà de Móra d'Ebre

Descripció:

És una església bastida en pedra d'una sola nau amb capelles laterals i absis poligonal coberta per una volta d'arestes dividida en tres tramades d'arcs torals de mig punt amb ornamentacions de cassetons. Els arcs són sostinguts per una cornisa motllurada sobre pilastres estriades amb capitells d'estil corinti. L'absis del temple, les capelles i el cor, ubicat als peus de la nau, també estan coberts per voltes d'aresta. La façana principal és on es troba la Porta Nova, feta amb un arc de mig punt adovellat amb l'escut de la vila que es data del 1733. Dues pilastres emmarquen la portalada i sostenen un entaulament motllurat. Al seu damunt hi ha una fornícula apetxinada amb dues pilastres que l'emmarquen i serveixen per sostenir un entaulament i coronament piramidal. A la part superior de la façana hi ha un rosetó decorat amb vitralls de colors. Un altre portal d'accés es troba a la façana meridional. És una portalada rectangular, amb un timpà semicircular que es troba emmarcat per dues pilastres rematades amb capitells i coronat per una fornícula on es troba una imatge del patró, rematada per una creu. El temple te un campanar de planta rectangular amb obertures de mig punt a la part superior.

Notes històriques:

L'any 714 recupera la primera notícia sobre el temple de Móra d'Ebre, quan els musulmans ho convertiren en mesquita. Ramon Berenguer IV va ordenar reconstruir l'església l'any 1153, que degué ser un temple d'estil romànic. Durant el segle XV es transformà l'edifici adaptant-lo a l'estil gòtic, moment del que es conserven alguns elements. El 1585 el temple fou declarat priorat secular  pel Papa Sixte V. En aquest mateix segle XVI s'aixecaren les capelles de Sant Francesc (avui capella de la Puríssima) i de la Puríssima (avui de Sant Antoni), la del Sant Crist dels Cavallers i la del Roser (avui de la Verge de Montserrat).Al segle XVII l'església va patir dos saquejos, un el 1642 per les tropes del Rei d'Espanya i al 1650 per les tropes franceses. L'església fou parcialment destruïda durant la Guerra de Successió, entre els anys 1703 i 1714, doncs quedaren afectades parts del campanar, el paviment, l'arxiu i l'abadia. El 1733 es va reconstruir, construint un nou absis, una façana barroca i una capella octogonal pel Santíssim Sagrament. L'escut de la vila que corona la portalada principal és també fruit de la reconstrucció d'aquest moment. L'any 1837 el temple fou incendiat per les tropes liberals de Cabrera enmig del conflicte de la primera Guerra Carlina. La reconstrucció del temple es va realitzar l'any 1843 utilitzant altars, imatges i ornaments d'altres esglésies. La Guerra Civil va representar un nou episodi de destrucció de l'església de Móra d'Ebre, perdent-se l'arxiu parroquial, imatges i l'altar major. El temple fou novament reconstruït durant els anys 50 del segle XX. El seu interior va ser decorat amb pintura mural imitant marbre l'any 2000.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 01/06/2005

Publicació: DOGC 30/09/2006

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Edifici de Culte. Església parroquial

Observacions:

També es coneix com Església de Sant Joan Baptista o com La Prioral de Móra.

 

Adreça: C/ de la Palma, 4

Telèfon: 977 400 012

Fax: 977 400 955

Lloc web: http://www.moradebre.altanet.org

Adreça electrònica: informació@moradebre.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.092729], [0.641558]