Plaça de Baix i Passeig de l'Ebre

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Altres llocs d'interès

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra d'Ebre

Adreça: Plaça de Baix

Descripció:
Plaça rectangular que ha viscut els principals esdeveniments històrics del poble de Móra d'Ebre, com el setge dels Templers, o les grans inundacions dels segles XVIII i XX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Plaça

Estil: Obra popular

Datació: Medieval, Segles XVIII -XX

Localització: A la part oriental del nucli de Móra, a tocar del riu Ebre.

Descripció:

La Plaça de Baix és una plaça de planta rectangular envoltada per edificis en tres dels seus costats. La banda que queda lliure està orientada envers el riu Ebre i connecta amb el passeig de l'Ebre. D'entre els edificis que voregen la plaça, en destaca la habitatge cantonera de la plaça i el carrer de la Palma, sobretot per la galeria porxada, de tres arcs de mig punt i dos arcs carpanells, bastits en diferents èpoques. En els seus pilars hi ha gravats records a les grans riuades que ha patit la població, com la del 9 d'octubre de 1787 o el 23 d'octubre de 1907. Des d'aquesta plaça es transita cap al Passeig de l'Ebre, un carrer que separa el poble del curs del riu.

Notes històriques:

Diferents esdeveniments històrics han succeït en aquest espai, pas obligat per accedir al castell. Entre els fets més destacats es poden incloure el setge de Móra pels Templers i Montcada d'Ascó a finals del segle XIV, el pas de l'abat de Poblet que fou empresonat al castell de Móra per l'exèrcit de Joan II, l'estada de l'arquebisbe de Tarragona el 1462 o el pas del Comte Hug Roger de Pallars que també fou empresonat al castell.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'aire lliure

Ús i funció actual: Plaça

Adreça: Plaça de Baix

Telèfon: 977 400 012

Fax: 977 400 955

Lloc web: http://www.moradebre.altanet.org

Adreça electrònica: informació@moradebre.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.093294], [0.642041]