Mas de la Coixa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Móra la Nova

Adreça: Rotonda de l'Eix de l'Ebre, s/n

Descripció:
Edifici del segle XVIII construït vora l'antic curs fluvial de l'Ebre, tot i que en l'actualitat ha quedat distanciat de la riba. La seva construcció estava lligada a l'activitat comercial que es desenvolupava a l'Ebre a través del comerç en embarcacions fluvials, com els llaüts.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Masia.

Estil: Obra popular.

Datació: Segle XVIII, amb possible origen en el segle XII.

Localització: Vora la carretera C-12, en el costat occidental, del riu, al costat de la rotonda que permet accedir a la N-240, en el km 825.

Descripció:

Aquest edifici és una de les masies més antigues del municipi. Es tracta d’un edifici aïllat de planta rectangular completament rehabilitat, format per tres cossos adossats, amb cobertes de teula d'un i dos vessants. Està distribuït en planta baixa i tres pisos. El portal d'accés a l'interior és d'arc carpanell bastit amb maons, i està situat al nivell del primer pis. Les obertures dels pisos mitgers són rectangulars, mentre que les del pis superior són d'arc rebaixat. Destaca, a la façana posterior, una ampla porta d'arc de mig punt. A l'interior hi ha sostres de biguetes i revoltons restituint les originals. La construcció està arrebossada i pintada.

Notes històriques:

L’origen del Mas de la Coixa es pot situar, possiblement,  en el segle XVIII, quan el nucli era format per un conjunt de masos dispersos. Fou construït pels llaüters i navegants de l'Ebre com a centre operatiu de les seves activitats comercials, en una zona originalment propera al riu, que ha canviat el seu curs amb posterioritat. Estava a un lloc proper al riu perquè el riu abans no tenia l'actual curs. En origen estava bastida amb fang o tàpia, i a més de la residència tenia altres dependències, com els corrals, les quadres, etc. Encara que hi ha mencions documentals del segle XII, l'edifici actual s'ha de datar en el segle XVIII.

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Alberg. Seu de l'Institut Ramon Muntaner, Fundació Privada dels Centres de Parla Catalana.

Observacions:

Forma part de la XANASCAT, la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya. Objecte d’una intervenció arqueològica l’any 1998, dirigida per J. Menchon.

Adreça: Rotonda de l'Eix de l'Ebre, s/n

Telèfon: 977 400 541

Fax: 977 402 928

Lloc web: www.xanascat.cat

Adreça electrònica: masdelacoixa@yahoo.es

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.095015], [0.650564]