Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Monestirs

Comarca: Priorat

Municipi: Morera de Montsant, La

Adreça: Camí de la Cartoixa, sn.

Descripció:
La Cartoixa va ser el primer monestir de l'ordre de Sant Bru a la península ibèrica. Va ser fundat a finals del segle XII mercès als donatius de la corona catalanoaragonesa. Al llarg de la seva història va ser objecte de sucessives remodelacions que s'estenen fins el segle XVIII arribant a tenir tres claustres amb un total de 30 cel·les.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Cartoixa.

Estil: Barroc. Neoclassicisme. Romànic. Gòtic.

Datació: Segle XIII (1204-1228), XIV (1333), XV, XVII-XVIII.

Localització: A prop del nucli de la Conreria d'Escaladei.

Descripció:

La Cartoixa ocupa un espai d'uns 300 per 100 metres aproximadament. Les primeres construccions corresponen a la transició del romànic i al gòtic, i són l'església de Santa Maria de 1228, el primer claustre, anomenat Maius, dotze cel·les al seu voltants i diferents dependències bàsiques del monestir com són la sala capitular i el refetor, un petit claustre de Recordationis, algunes capelles i, fora del recinte, les dependències del servei. L'any 1333 i gràcies a l'Infant Joan d'Aragó, es va bastir el segon claustre que presenta estil gòtic i 12 cel·les més. I, l'any 1403, amb les donacions de Berenguer de Gallart, es va acabar de construir tot el complex amb el tercer claustre d'estil gòtic florit, i sis cel·les. Més tard entre els segles XVI i XVIII, es va reformar tot el monestir donant al conjunt un caire classicista i barroc al conjunt. De les restes del monestir cal destacar, principalment, l'església de Santa Maria que presenta una sola nau amb volta apuntada i absis semicircular amb volta de quarta esfera.

La seva façana, és un dels elements més significatius i característics de la Cartoixa. D'estructura classicista i composició simètrica, està definida per tres eixos emmarcats per pilastres de capitells jònics que s'observen al primer pis i que reposen sobre el cos nu de la planta baixa que serveix al conjunt com a base compositiva. Al centre se'ns mostra una gran portalada de mig punt i a sobre una fornícula amb la imatge de la Mare de Déu d'Escaladei realitzada en alabastre, obra de l'escultor Antoni Naveros. Finalitza la façana un frontó curvilini sota del qual hi ha un escut amb l'anagrama JHS. El de Maria coronat i sostingut per àngels, es situa sobre el portal d'accés. Darrera l'altar major de l'església es conserva el Sagrari, d'estil barroc classicista. El Sagrari es va bastir desfent l'absis de l'església per connectar amb aquesta. La tradició ens diu que es va construir al lloc on havia el pi des del que, segons la llegenda, partia l'escala per on els monjos pujaven i baixaven del cel i que va donar nom al monestir d'Escaladei: l'escala de Déu.

Notes històriques:

La Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei fou fundada al segle XII per Alfons el Cast i fou la primera cartoixa de la península Ibèrica, de la qual sorgiren les altres cartoixes catalanes. L'any 1218 els seus dominis van configurar el territori històric del Priorat, més reduïts que l'actual comarca del mateix nom. El gran prestigi de la Cartoixa i el fet de tenir protecció reial van facilitar l'ampliació del monestir l'any 1333 i gràcies a l'Infant Joan d'Aragó, fill de Jaume I, i l'any 1403 amb les donacions de Berenguer Gallart, senyor de Puigverd va ser completat el conjunt. La varietat d'estils de les diferents ampliacions va portar a la comunitat a prendre la decisió de fer una reforma de tot el conjunt. Iniciada al segle XVI, i continuada als segle XVII i XVIII. Aquesta modificació va donar una aire classicista i barroc a la cartoixa. Durant aquest període, els monjos cartoixans va representar un focus de cultura i d'art de primera magnitud, i la cartoixa va ser un dels centres artístics importants i en el que destaca l'anomenada escola de pintura Escaladei, representada, entre d'altres, per Juncosa. L'any 1835, amb la desamortització de Mendizábal, els cartoixans van ser expropiats i van abandonar el monestir. Els béns de la cartoixa que van quedar després del saqueig van ser venuts en subhasta pública l'any 1843. L'any 1980 el conjunt de ruïnes cartoixanes va ser declarada Bé d'Interès Nacional. Amb el traspàs de competències de l'Estat, la Generalitat de Catalunya inicia un període de consolidació i desenrunament. Finalment, l'ant 1989, el conjunt va ser donat pels antics propietaris al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. A partir d'aquest moment la Generalitat gestiona, obre la visita pública i inicia les obres de restauració.

Tipus: BCIN, monument històric.

Disposició: Decret

Data disposició: 04/11/1980

Publicació: BOE 10/01/1981

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo.

Bibliografia:

BARRAQUER, C. A:Las casas de religiosos en Cataluña. Barcelona. 1906 .

DDAA. A:Gran Geografia Comarcal de Catalunya. El Priorat, la Ribera d'Ebre, Terra Alta i el Matarranya. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana. 1984, p.66-71.

DDAA. A:Catalunya Romànica. Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp, Priorat, Conca de Barberà. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana. 1995, p.406-41 .

GORT, E. A:Història de la Cartoixa de Scala Dei. Reus. Fundació Roger de Belfort. 1991.

Accés: Fàcil.

Condicions de visita: Segons horari de visites.

Ús i funció actual: Monument històric. Museu.

Observacions:

Actualment la Cartoixa és visitable i disposa d'un espai reconstruït per a la millor interpretació de la vida a la Cartoixa, a més d'un edifici a l'entrada habilitat com a zona de recepció i centre d'interpretació. L'organisme encarregat de la gestió del conjunt és el Museu d'Història de Catalunya.

HORARIS:

De l'1 d'octubre al 31 de maig
De 10:00 a 13:00 h i de 15:00 a 17:00 h

De l'1 de juny al 30 de setembre
De 10:00 a 13:30 h i de 16:00 a 19:30 h

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener

VISITES GUIADES EN CATALÀ I CASTELLÀ:

De l'1 d'octubre al 31 de maig
Dissabtes, diumenges i festius visites a les 11:15 h (en castellà), 12:15 h i a les 16:00 h (excepte diumenge tarda del pont de la Puríssima al 28 de febrer)

Entre setmana visites guiades amb prèvia reserva

Setmana Santa: De Dijous Sant a Diumenge de Pasqua: 10:45h, 11:45h, 12:45h, 16:00h i 17:00h. Dilluns de Pasqua: a les 11:15 h (en castellà), 12:15 h i a les 16:00 h

De l'1 de juny al 30 de setembre
Dissabtes, diumenges i festius 11:30 (en castellà), 12:30, 17 i 18 h

Del 19 de juliol al 11 de setembre
Cada dia (excepte dilluns) a les 10:30 h, 11:30 h (en castellà), 12:30 h, 16:30 h, 17:30 h (en castellà) i 18:30h.

Les visites també poden ser guiades per lliure amb l'ajuda d'una guia escrita.

Afegir que el museu disposa de dossiers educatius, activitats educatives al monument i lloga l'espai per diferents activitats, com exposicions, sessions fotogràfiques, rodatges, concerts, entre d'altres.

Adreça: Camí de la Cartoixa, sn.

Telèfon: 977 827 006

Lloc web: http://www.morera.altanet.org

Adreça electrònica: aj.morera@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.257061], [0.809895]