Església de la Nativitat

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Morera de Montsant, La

Adreça: C/Major, 1

Descripció:
L'església parroquial dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, és una sòlida construcció, amb una portalada antiquíssima de triple arquejat de mig punt. L'interior és de l'orde corinti, d'una sola nau, molt esvelta amb arquejat romà a la sostrada.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Romànic. Barroc.

Datació: Segle XII-XIII, XVIII.

Localització: Nucli urbà.

Descripció:

L'església de la Nativitat és un edifici de tres naus amb creuer no sobresortit, presenta volta de canó amb llunetes a la nau central i d'aresta a les laterals. El creuer ens mostra una volta d'aresta i la capçalera una de quart d'esfera que arrenca de quarts d'esfera angulars als racons. Les naus laterals estan formades pels espais entre els contraforts, amb un pas petit. A la façana principal trobem una antiquíssima portalada romànica de triple arquejat de mig punt. A sobre de la portalada observem tres fornícules amb les seves imatges, i al seu damunt una petita rosassa. El campanar es localitza als peus del temple, al costat dret, i presenta planta quadrada. L'edifici està bastit en pedra reforçada per carreus als angles, i  la façana està arrebossada. L'interior està enguixat. L'església forma part de l'abadia i l'antic cementeri, situat al costat seu.

Notes històriques:

A partir de l'any 1170 es va produir la colonització cristiana de la Morera, després de la donació de l'indret a favor d'Arnau de Salforès per part d'Albert de Castellvell. A partir de llavors es devia construir l'església del lloc, que en un principi va passar a ser sufragània de la parròquia de Santa maria de Siurana de Prades. La primera notícia coneguda de l'església és del 1228, any en que figura un plet entre el rector de Siurana i el monestir d'Escaladei entorn del cobrament de les primícies. El 1244 ja era parròquia, segona es testificat també per un plet que enfrontà els rectors de la Morera de Montsant i Cornudella de Montsant. El 1218 el monestir d'Escaladei va rebre de mans de l'arquebisbe Aspàreg de la Barca el dret de patronatge sobre el territori del priorat. Foren sufragànies de la parròquia de la Morera les esglésies de Poboleda i Montalt. L'edifici fou cremat l'any 1810, durant la guerra del Francès. Al 1936, amb l' inici de la Guerra Civil, va patir un nou incendi.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo.

Accés: Fàcil.

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: C/Major, 1

Telèfon: 977 827 112 Ajuntament

Fax: 977 827 112 Ajuntament

Lloc web: http://www.morera.altanet.org

Adreça electrònica: aj.morera@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.264789], [0.841929]