Celler del Sindicat Agrícola de Sant Isidre de Nulles

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Cooperatives agrícoles

Comarca: Alt Camp

Municipi: Nulles

Adreça: Carrer de l'estació s/n.

Descripció:
Celler cooperatiu de Nulles, projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell Brunet el 1918 i acabat de construir el 1920. Es tracta d'un dels edificis considerats com a Catedrals del Vi, promogudes per la Mancomunitat de Catalunya.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici Industrial. Celler cooperatiu

Estil: Modernista / Noucentista

Datació: 1918-1920

Localització: Al davant de l'estació de tren de Nulles.

Descripció:

L'edifici consta de dues naus principals i tres cossos auxiliars, producte d'ampliacions posteriors. De les dues naus principals, la primera és de doble nau basilical rectangular, destinada a celler, amb estructura d'arcs equilibrats parabòlics doblats de maó vist per a suport de la coberta a doble vessant de teula àrab. La segona és contigua i transversal a la primera, i té una estructura de coberta a base d'encavallada metàl·lica i coberta de xapa, també metàl·lica. La façana principal deixa veure la doble nau basilical. La seva composició parteix d'un alt basament de pedra, trencat per les portalades amb arc parabòlic. Aquestes portalades sobresurten i s'endinsen en els finestrals situats a sobre seu, que formen un arc d'obra de maó vist, també parabòlic, dividit per mainells que formen cinc finestres verticals. Els mainells formen part alhora dels pilars d'obra que recorren verticalment la part alta del parament fins a la coberta, on uns acabaments esglaonats van formant el pendent, que acaba en vèrtex al centre dels pòrtics. El resultat és una façana monumental, magnífica i bella per la composició i els elements arquitectònics que la formen. Són especialment notables els angles formats per les cantonades de la façana principal elaborats per piles de maó vist formant relleus degradats que enllacen amb el coronament de l'edifici. Les façanes laterals són formades per un alt basament i un segon cos, tot de pedra irregular. A cada tram del segon cos s'obre una finestra triforada. Totes les obertures són emmarcades amb maó, tret de les portes d'accés que són de pedra. 

Notes històriques:

A la darreria del segle XIX la malaltia de la fil·loxera va arrasar centenars de vinyes i va posar en perill un dels principals recursos econòmics de Catalunya. Cap al 1920, les cooperatives agrícoles creades van donar un gran impuls a la producció de vins i caves. La seva importància social i cultural queda reflectida en cellers i magatzems monumentals, obra d'arquitectes com Josep Puig i Cadafalch o Cèsar Martinell.

La Cooperativa Agrícola de Nulles es va fundar el 1917, però no fou fins al 29 de desembre de 1919 quan es van iniciar les obres del nou celler. Va ser construït per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet entre 1919 i 1920 per encàrrec del Sindicat Agrícola de Sant Isidre de Nulles amb l'ajut econòmic del Banc de Valls. Les obres les va dur a terme l'empresa Germans Pomar i Pons, de Barcelona. El 1953, el constructor local Antoni Tuà va construir l'edifici annex del costat esquerre. El 1986, l'enginyer agrònom Ramon Vidal-Barraquer va redactar un projecte d'ampliació del celler, que va dur a terme l'any següent el paleta Enric Puig Solana: en va resultar un cos d'edifici situat a poca distància del costat dret del celler primitiu, que va intentar evocar sense fortuna l'arquitectura de Martinell. El projecte d'aquest celler incorpora les quatre novetats tècniques (constructives i de tecnologia de producció vitivinícola) que es van convertir en invariants pròpies de l'obra de Cèsar Martinell en gairebé tots els seus cellers. Aquestes invariants es concreten en: la construcció de l'estructura de les naus basada en els arcs parabòlics de maó, la situació de les finestres per a la ventilació de les naus, els cups subterranis cilíndrics i separats per cambres aïllants ventilades, i la composició i textures de les façanes. Pel que fa a la tipologia, el procés de producció del vi s'organitza en tres àrees: el moll de descàrrega, la nau d'elaboració i les naus de tines o cups, tipologia que, amb les variants d'organització longitudinal o transversal i d'adaptació a la topografia del terreny, es va repetint en tots els altres cellers, introduint en aquest cas la innovació d'una planta subterrània amb estructura d'arcs parabòlics.

Aquest edifici, i en conjunt els cellers d'aquesta època, representen la manifestació arquitectònica visible del que va ser el cooperativisme agrari a Catalunya a final del segle XIX i inici del XX, moviment que, malauradament, va quedar interromput per la Guerra Civil.

 

Tipus: BCIN - Monument històric.

Disposició: Acord Comissió Govern.

Data disposició: 30/07/2002

Publicació: DOGC 18/09/2002

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LACUESTA, Raquel [et al.]: Catedrals del vi. Arquitectura i paisatge. Manresa: Angle, 2009.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior. A l'interior cal reservar

Ús i funció actual: Celler Cooperatiu

Observacions:

Un conjunt d'uns 50 impressionants edificis per a usos agrícoles va ser construït a Catalunya durant el primer terç del segle XX per diversos arquitectes, però, especialment per Cèsar Martinell i Brunet i Pere Domènech i Roure. Degut a la seva magnificència, aquest edificis son coneguts com Catedrals del Vi.  Aquest edificis son una demostració del desenvolupament del moviment cooperatiu promogut per la Mancomunitat de Catalunya a la vegada que es realitzava un progrés significatiu en aspectes tècnics. Aquest progrés es va consolidar gràcies al dinamisme rural ajudat per tècniques introduïdes i adaptades a les necessitats rurals catalanes per Cèsar Martinell. Finalment la utilització de tècniques i materials arquitectònics tradicionals va representar una gran ajuda en la construcció d'aquests edificis. Un altre aspecte buscat es el de la conjunció entre treball i bellesa.

Visites:

El Celler Cooperatiu de Nulles compta amb visites guiades sense reserva prèvia. Els horaris de les visites guiades, que les fan joves del municipi, són en horari de cap de setmana: dissabte, a les 11:00 i a les 12:15; i diumenge a les 11:00 i a les 12:15 hores. La resta de dies de la setmana s'haurà de trucar prèviament per fer visites guiades. Les visites tenen un preu de 3,5 euros i una durada de 1,5 hores on es visita el celler i es fa una degustació comentada de tres vins. Cal tenir en compte que al celler s'elaboren els vins i caves i alguns els han referenciat amb nota alta dins la Guía Peñin, una de les més prestigioses de l'Estat.

Per fer reserves i obtenir més informació es pot trucar a la Botiga i Recepció del Celler (977614965 i botiga@casinulles.com) o a l'Ajuntament de Nulles (977602522, i turisme@nulles.altanet.com). No hi ha visites guiades durant la Verema i està tancat per Nadal, Sant Esteve, 1 i 6 de gener, 20 de gener, 11 de setembre i Festa Major. 

Alguns dels elements incorporats a aquests edificis es basaven en l'estudi de les necessitats de la indústria del vi i en especial van ser la conseqüència de la col·laboració entre C. Martinell i l'enginyer Isidre Campllonch. Aquests principis es basaven en naus de gran volum ben airejades, dipòsits de vi amb cambres d'aireació per evitar la transmissió de la calor, obertures per assegurar l'evacuació del àcid carbònic i altres. Altres característiques comuns d'aquests edificis son, de cara a la producció, un disseny molt acurat per assegurar els millors resultats de les activitats proposades. Arquitectònicament tenen una marcada projecció vertical, úss intens del maó, arc parabòlics amb columnes de maó assegurant una gran resistència estructural, grans finestres per a assegurar la il·luminació, freqüent presència de dipòsits d'aigua elevats, construcció d'estil Modernista freqüentment combinada amb l'estil Noucentista. Aquests edificis continuen complint eficientment les seves funcions malgrat el llarg període de temps transcorregut des de la seva construcció i les vicissituds patides com per exemple la guerra civil espanyola 1936-1939, i continuen en bones condicions -alguns d'ells recentment restaurats-. Només una petita part es troben, malauradament en males condicions, encara que, en general, continuen fent el servei per al que van ser projectats.

Adreça: Carrer de l'estació s/n.

Telèfon: 977 614 965

Fax: 977 602 622

Lloc web: http://www.vinicoladenulles.com

Adreça electrònica: casinulles@vinicoladenulles.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.250869], [1.297548]