Casa Bofarull

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Tarragonès

Municipi: Pallaresos, Els

Adreça: Carrer de Barcelona, 11-13.

Descripció:
La casa Bofarull és una antiga masia que va ser reformada per l'arquitecte Josep M. Jujol a partir de l'any 1914. Una de les actuacions més destacades va ser el perllongament de l'escala amb la construcció d'una torre rematada per parallamps amb forma d'àngel.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici residencial. Habitatge.

Estil: Modernisme

Datació: 1914 - 1931

Localització: Nucli urbà

Descripció:

La casa Bofarull és un dels edificis més destacats de la vila. L'arquitecte Josep M. Jujol  va realitzar una reforma i també va dissenyar tots els mobles. La part principal de la casa, és la formada per l'escala-torre. Al costat s'observen gran varietat d'elements arquitectònics decoratius, reixes, mobles, detalls d'acabats, entre d'altres. Destacarem els esgrafiats amb la inicial del propietari, un àngel parallamps que corona la torre, al que li manquen les ales, que antigament podien funcionar de penell. També observem arcs parabòlics encreuats, de dos a dos i que formen un entramat que podria ser cobert amb heura per decorar el jardí. Aquí, hi ha un brollador amb forma de drac que alimenta una petita font. La reixa i balcó que té incorporat un seient és d'estil gaudinià. La façana principal de l'habitatge està orientada cap a l'oest i cal destacar la porta d'entrada a la casa que presenta arcs semicirculars d'estil romànic primitiu i la inscripció "Ave Maria" en l'arc exterior. Els safarejos formen el costat dret que forma el carreró que condueix a la casa pairal. Avui en dia, s'utilitzen com a hort, han perdut la seva antiga funció. Estan protegits per un mur arrebossat, en el que es conserva un petit banc de pedra per al descans dels caminants. El més característic és la coberta, que està formada per cinc cúpules bastides a base de la unió de dos arcs parabòlics i totes elles de diferents dimensions, té una funció merament decorativa. Al costat, trobem un magatzem que antigament tenia que servir com a refugi de les cavallerisses i actualment és la granja. La porta d'entrada en aquest magatzem ens mostra un arc de mig punt i a la dovella central hi ha un detall de forja, que aprofita antics instruments de llaurar. Al costat d'aquest magatzem i fent cantonada amb l'era de la casa hi ha finestres quadrades bipartides i una finestra amb forma d'hexàgon. Per tota la façana del magatzem hi ha restes de forja o bé llums.

Notes històriques:

Alçant-se altiu entre les pinedes del Tarragonès, l'àngel del penell és un dels elements més distintius de la Casa Bofarull, el punt fort de la ruta modernista jujoliana. Jujol va intervenir a l'edifici al llarg de 17 anys. Es tracta d'una masia medieval, documentada des del 1367 a nom del noble francès originari del Llemosí, Jaume de Bofarull. Jujol mantenia una forta amistat amb les seves descendents, les germanes Dolors i Pepita Bofarull, amb la mort de les quals es va perdre el cognom l'any 1954. Jujol va modificar totalment la façana est, un fantàstic mirador sobre les vinyes, i va decorar la façana oest, la característica de les masies catalanes. Sobre els rentadors va aixecar diversos jocs d'arcs parabòlics de pedra i totxo, va reconstruir l'escala interior, pintada en blau i groc intensos, i va convertir la torre en un mirador cobert. Al poble, l'arquitecte va intervenir a la casa dels Masovers, a l'Ajuntament, on hi havia també les antigues escoles, i a les cases Solé i Fortuny.

Tipus: BCIL

Disposició: Edicte sobre uns acords de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Tarragona referents al municipi dels Pallaresos

Data disposició: 31/01/2003

Publicació: DOGC 25/02/2003

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge.

Adreça: Carrer de Barcelona, 11-13.

Telèfon: 977 610 600 / 977 610 627 Ajuntament

Fax: 977 610 568 Ajuntament

Lloc web: http://www.ajuntamentdelspallaresos.cat

Adreça electrònica: info@ajuntamentdelspallaresos.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.175352], [1.268996]