Església de Sant Jaume

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Passanant i Belltall

Adreça: Plaça Major

Descripció:
Església barroca construïda entre els anys 1770 i 1782. L'edifici te una sola nau, amb capelles laterals i cúpula al creuer.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església

Estil: Barroc

Datació: Segle XVIII

Localització: A la localitat de Passanant, la seva façana es troba a la Plaça Major del poble.

Descripció:

Edifici de culte d'una única nau amb capelles laterals comunicades i creuer. La coberta de la nau és de volta de canó amb llunetes, obrada amb colta de maó de pla. El mateix tipus de volta es troba en el creuer de l'església amb una mitja taronja amb petxines. L'edifici està cobert amb una teulada a dues vessants. L'absis va seguit d'un cos rectangular tripartit que representa el cambril de la Mare de Déu de Passanant. L'ordre corinti ornamenta l'interior, amb un estil acurat amb l'aplicació dels mòduls en pilars, capitells i entaulament. El frontispici es composa d'una enorme superfície plana de pedra picada. La façana és de composició simple, rematada per un frontó triangular. Hi destaca el cos central amb una portalada arquitravada senzilla emmarcada per pilastres i frontó curvilini d'ordre corinti.

Notes històriques:

Fou constituïda entre els anys 1770 i 1782 en el mateix lloc on s'hi ubicava l'antiga església. Les obres foren dissenyades i dirigides per Josep Prat, un dels arquitectes més notables del segle XVIII. Ramon Salat, mestre de cases de Santa Coloma de Queralt fou el contractista que realitzà l'obra. L'obra fou finançada per les nombroses almoines que arribaven arran de la devoció que es professava arreu de Catalunya a la Verge Negra de Passanant. L'església esdevingué Santuari Marià de Passanant i la Verge fou entronitzada en el lloc d'honor de l'altar major i cambril. L'església fou construïda en 3 etapes, de 1770 a 1778 (nau i capelles), de 1778 a 1782 (presbiteri, sagristies i cambril) i finalment el campanar (en data no determinada).

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

MERCADAL, S.: Apuntes históricos de la devoción a la Stsma. Virgen de Passanant. Lleida 1882. "Plaça Major", 10 (4 trimestre de 1996), p. 10-11

GARGANTÉ LLANES, M.: "L'església parroquiar i santuari de Passananat: del projecte de Josep Prat a la singularitat del cambril". a Aplec de Treballs 21. Montblanc: Centre d'estudis de la conca de Barberà, 2003, pàg. 181-198

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Dedicada al culte, sala d'exposicions

Observacions:

El dia 13 d'agost de 2011 es va col·locar la nova imatge de Sant Jaume a la façana de l'Església de Passanant (l'antiga imatge, va ser destruïda durant la guerra civil espanyola). Actualment la Sagristia de l'Església i el Santuari de la Mare de Déu actuen com a sales d'exposicions.

Adreça: Plaça Major

Telèfon: 977 892 700 Ajuntament

Fax: 977 892 791 Ajuntament

Lloc web: http://www.passanant.altanet.org

Adreça electrònica: secretaria@passanantibelltall.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.539103], [1.196793]