Vila Closa

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Tarragonès

Municipi: Perafort

Adreça: Nucli antic de Puigdelfí.

Descripció:
El nucli antic o vila closa, amb forma més o menys circular, està situada dalt d'un petit turonet i formada per quatre carrers: el carrer del Castell, del Vent, del Mig i Major.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Conjunt urbanístic

Estil: Obra popular

Datació: Segle XVIII

Localització: Nucli urbà

Descripció:

El nucli antic o vila closa, amb forma més o menys circular, està situada dalt d'un petit turonet i formada per quatre carrers: el carrer del Castell, del Vent, del Mig i Major. Els dos primers fan una forta pujada que mena en un replà on actualment hi ha l'església (Plaça o Plaça de l'Església) i on durant anys s'aixecà el castell del lloc, que ha deixat el seu nom -carrer del Castell o cases anomenades del Castell-. El carrer del mig continua més enllà de l'església -on podem veure-hi una font de finals del segle XIX o inicis del XX- fins enllaçar amb el carrer Major que torna enrere fent baixada fins a unir-se amb el carrer Nou. El castell de Puigdelfí sembla ser que era una veritable fortalesa ben diferent del casal fortificat que tenia Perafort. 

Notes històriques:

Les primeres cases de Puigdelfí devien ser les més properes al Castell, entre el carrer del Mig i el del Vent. El sector inclòs entre el carrer del Mig, el del Castell i l'església, devien ser les dependències del castell, del qual encara n'hi ha vestigis. Sembla que s'aprofità bona part dels materials del castell per a construir l'església. El nom del carrer del Mig es donava abans també a l'actual del castell. El segle XVIII, arran l'evolució demogràfica, es començà a edificar al sector del carrer Major, que amb el temps restà unit al carrer Nou.

 

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Conjunt urbanístic

Adreça: Nucli antic de Puigdelfí.

Telèfon: 977 625 006 Ajuntament

Fax: 977 610 027 Ajuntament

Lloc web: http://www.perafort.com/

Adreça electrònica: ajuntament@perafort.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.194638], [1.236416]