Ermita de Sant Cristòfol

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Ebre

Municipi: Perelló, El

Adreça: Partida de la Pedrera. Coll de les Forques.

Descripció:
Ermita de planta circular dedicada a Sant Cristòfol, que es va començar a construir a finals del segle XIX per dedicar-la a Sant Roc. Es va finalitzar el 1976, amb la seva dedicatòria a Sant Cristòfol.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici de culte. Ermita

Estil: Obra popular

Datació: Segle XIX - XX

Localització: Afores del nucli urbà, a 1 km del centre, vora la via Augusta

Descripció:

L'església és una estructura de planta circular emmarcada per sis contraforts disposats de forma simètrica. Sobre la porta d'accés s'aixeca una estructura triangular que fa les funcions de campanar d'espadanya. Al darrera, i també en posició simètrica, té un absis definit per una estructura de segment de cercle adosada, amb finestres. L'interior de l'ermita s'il·lumina amb un seguit de finestrals estrets i allargats, situats simètricament entre els contraforts, tancats per gelosies que marquen línies ondulants irregulars.

Notes històriques:

L'any 1885 es començà la seva construcció per complir la prometença que se li havia fet a Sant Roc si lliurava als perellonencs d'una gran epidèmia de còlera. No obstant, l'obra no va ser acabada fins el 1976, amb la col·laboració de tots els veïns, i amb la dedicació a Sant Cristòfol (patró dels conductors), a la Mare de Déu de Montserrat (patrona de Catalunya).

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior. A l'interior els dies de celebració

Ús i funció actual: Edifici de culte. Ermita

Observacions:

Al costat de l'ermita hi ha una zona de lleure amb una zona infantil, barbacoes i diverses taules sota l'ombra dels pins, així com un mirador on es pot observar una part del Delta de l'Ebre.

També és lloc de celebracions, com la de Sant Cristòfol al mes de juliol, en la qual es realitza la benedicció de tots el vehicles i una posterior revetlla, o la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de setembre, amb l'elaboració d'una gran paella popular i diverses actuacions de cultura tradicional.

Adreça: Partida de la Pedrera. Coll de les Forques.

Telèfon: 977 491 021

Fax: 977 490 929

Lloc web: http://www.perello.altanet.org

Adreça electrònica: aj.perello@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.863608], [0.716962]