Celler del Sindicat Agrícola de Pira

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Cooperatives agrícoles

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Pira

Adreça: Avinguda Arnau de Pons, 16

Descripció:
Celler d'estil noucentista dissenyat per l'arquitecte Cèsar Martinell l'any 1919 on hi destaca especialment la seva façana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Celler

Estil: Modernista

Datació: 1919-1920

Localització: A l'avinguda principal.

Descripció:

Acabat de bastir el 1920, el celler de Pira té planta rectangular amb disposició basilical: el cos central més alt que els dos laterals i una petita nau perpendicular al darrere amb la sala de màquines, el moll de recepció del raïm i, en un pla elevat, el dipòsit de l’aigua. A l’interior, la teulada queda suportada per encavallades i bigues de fusta. Dues fileres de pilars de maó aplantillat en forma de rombe separen els tres cossos. I una galeria de dos pisos d’arcs separa la nau principal de la de les màquines. A l’exterior pren tot el protagonisme la trama ortogonal en totxo que forma finestres a la façana principal semblant a les dels cellers de Cabra del Camp i de Llorenç del Penedès. Però a diferència d’aquests cellers, el gran espai llis de la part superior del tester contrasta amb la treballada part inferior. El celler no té un portal destacat sinó dues portes adovellades, molt separades, i emmarcades dins un sòcol d’orde gegant que s’acaba amb una franja esgraonada per sobre dels portals.

Notes històriques:

L'any 1917 es va constituir el sindicat agrícola de Pira i la seva Secció Vinícola va ser la responsable de gestionar la construcció del celler. S'encarregà l'obra a Cèsar Martinell, arquitecte de Valls amb una producció arquitectònica molt vinculada a les construccions agràries.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Publicació: DOGC 13/10/1982

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

LACUESTA, Raquel [et al.]: Catedrals del vi. Arquitectura i paisatge. Manresa: Angle, 2009.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior. Per visitar l'interior cal concertar cita prèvia

Ús i funció actual: Celler Cooperatiu

Adreça: Avinguda Arnau de Pons, 16

Telèfon: 977 88 70 07 / 977 88 72 53

Lloc web: http://www.coac.net/martinell/imatges/pira/fitxa_pira_celler.html

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.423598], [1.201770]