Nucli Antic de Pira

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Conca de Barberà

Municipi: Pira

Adreça: Centre del nucli urbà de Pira

Descripció:
El nucli antic de la població de Pira està composat per un conjunt d'edificis de 2 i 3 plantes d'alçada dins un urbanisme de carrers estrets a la part més antiga i d'altres més amples a la part més moderna de la població. Hi destaquen sobretot cases pairals del segle XVIII com cal Poblet, Cal Celdoni i Cal Batllevell

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Casc antic

Estil: Obra popular

Datació: Segles X¿XIV i segles XVIII-XX

Localització: Casc antic de Pira

Descripció:

Situat sobre la confluència del riu Anguera amb els torrents provinents dels contraforts del Tallat, el nucli antic de Pira està composat per dos sectors ben diferenciats. D'una banda es troben un seguit d'edificacions més antigues, dins un urbanisme amb carrers estrets i cases baixes, amb traçats més irregulars. En segon terme es troba també un sector de carrers més moderns, més amples i amb cases més grans que es situen al voltant de l'església. En tots els casos el material de construcció més emprat és la pedra local.

Notes històriques:

La primera notícia escrita que s'ha conservat sobre el poble de Pira es remunta al 25 de març de l'any 1067, en un document de donació per part del comte Berenguer Ramon II al comte Armengol d'Urgell. L'any 1176 el castell fou entregat al monestir de Poblet, i gairebé dos-cents anys més tard, l'any 1317 el domini passà a l'ordre de l'Hospital de Sant Joan que n'adquirí la total jurisdicció el 1380. El 1787 estava habitat per 426 persones que augmentà fins als 610 al 1860. L'any 1991 únicament hi vivien 312 habitants. 

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Lliure des de l'exterior

Ús i funció actual: Nucli urbà

Adreça: Centre del nucli urbà de Pira

Telèfon: 977 887 006

Fax: 977 887 263

Lloc web: http://www.pira.altanet.org

Adreça electrònica: aj.pira@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.423272], [1.203541]