Carrer Major

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Priorat

Municipi: Poboleda

Adreça: C/ Major

Descripció:
Espai de comunicació format per cinc carrers, un perpendicular que va des de la carretera fins a l'Església i altres quatre transversals a aquest. D'aquests, dos d'ells sense sortida situats al sector occidental, i altres dos que comuniquen amb el carrer del Raval, al sector oriental.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Carrer.

Estil: Obra popular

Datació: Segles XVIII-XIX

Localització: Es troba al centre del municipi.

Descripció:

Es coneix amb aquest nom el carrer perpendicular que va des de la carretera fins el Pla de l'Església, així com dos carrerons sense sortida i dos més que donen al carrer del Raval, orientats transversalment. Si antigament estava bastit amb còdols a l'actualitat és de ciment. A cada costat del carrer Major es disposen cases datades la majoria d'elles entre el segle XVIII i el XIX. Consten de portes de maó o adovellades i a causa de l'aprofitament del desnivell del carrer, a la part posterior tenen una galeria adossada, que dóna al Sud, a la banda del riu. Destaquen les portes d'accés de les cases número, 2, 17, 19, 21 (1793), 25 (1857), 27 (adovellada) i 31 (1803).

Notes històriques:

La construcció del carrer Major cal situar-la en els primers moments de la població. Els edificis actualment aixecats a banda i banda del carrer es daten bàsicament durant els segles XVIII i XIX, en un període d'expansió econòmica i demogràfica del municipi.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espai de comunicació. Carrer.

Adreça: C/ Major

Telèfon: 977 827 097

Fax: 977 827 036

Lloc web: http://www.poboleda.org/

Adreça electrònica: aj.poboleda@poboleda.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.234198], [0.845220]