Casa dels Frares

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Priorat

Municipi: Poboleda

Adreça: C/ Nou, 86-92

Descripció:
Contrucció formada per diversos edificis que s'ha de relacionar probablement amb una casa-residència dels monjos cartoixans. encarregats dels afers del convent al poble, i també dels colons.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Obra popular

Datació: Segles XVIII-XIX

Localització: Es troba a la banda meridional del municipi, darrere de l'Església de Sant Pere.

Descripció:

Aquesta construcció està formada per un conjunt d'edificis que ocupen pràcticament tota una illa, amb una gran uniformitat pel que fa a l'alçada edificada i materials de construcció. Consten de planta baixa, entresolat, un pis i golfes, amb obertures diverses i són coberts per teulada contínua a dos vessants. A la façana, també contínua, hi ha 4 portes amb imposta de pedra i arc de mig punt de maó. Sobre la primera, més propera al temple, hi ha una fornícula buida. Actualment presenten obertures no estàndard, degut a modificacions posteriors.

Notes històriques:

Els monjos d'Escaladei van posseir diverses dependències en aquesta població, la majoria de les quals es situaven al voltant del carrer Nou. Entre aquestes hi podem citar un forn de pa, cellers i diverses cases, com l'anomenada casa dels Frares. Segons l'historiador Fonts Gondolbeu aquest edifici és del segle XII, però probablement s'hauria de situar en un moment posterior. També afirma que era la residència dels cartoixans que quan es varen traslladar a les noves instal·lacions ho cediren als colons. Probablement es tracti d'una casa-residència dels frares cartoixans encarregats dels assumptes del convent al poble i alhora habitatge per als colons. Quan la desamortització de 1835 va ser venuda a diversos propietaris. A principis del segle XX hi havia instal·lada l'Escola Pública.

Titularitat: privada

Bibliografia:

FONTS GONDOLBEU, A.: Monografia acerca del origen de Scala Dei y la villa de Poboleda. Barcelona: Centro editorial artístico de Miguel Seguí, 1914.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: C/ Nou, 86-92

Telèfon: 977 827 097

Fax: 977 827 036

Lloc web: http://www.poboleda.org/

Adreça electrònica: aj.poboleda@poboleda.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.232795], [0.845011]