Església de Sant Pere

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Poboleda

Adreça: Plaça de l'Església, 1

Descripció:
Edifici de tres naus amb absis poligonal i capelles laterals bastit al segle XVIII damunt de l'antiga construcció d'època medieval. Durant la Guerra Civil es van cremar alguns retaules, imatges i l'orgue es va desmuntar per a la seva fosa.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc

Datació: 1753

Localització: Es troba a la part meridional de la població, molt a prop de l'ajuntament.

Descripció:

Església bastida de paredat amb els angles reforçats de carreus i coberta a doble vessant. Consta de tres naus, la central coberta amb volta de canó amb llunetes i les laterals, conformant capelles, per volta d'aresta, i absis poligonal. A la banda de l'Evangeli es disposa una capella lateral de planta rectangular. La façana que encara conserva esgrafiats presenta una portadala d'arc de mig punt emmarcada per pilastres que sostenen un entaulament, per damunt del qual s'obra una fornícula amb la imatge de Sant Nicola de Bari. Aquesta fornícula, al mateix temps, es troba flanquejada per una estructura arquitectònica coronada per una petxina. A la part superior s'obre una rosassa i es remata la façana amb un frontó triangular i un campanar de petites dimensions d'espadanya. A la dreta es situa el campanar de grans dimensions format per un primer cos quadrangular i un segon vuitavat fet d'obra vista, on hi ha un rellotge. L'interior conserva pintures, retaules i altres elements interessants entre els que destaquen: una porta d'armari de grans dimensions, de dos ventalls, datada del 1789, original del fuster d'Alforja en Baptista Deixeus, pertanyent a l'antiga Confraria del Santíssim Sagrament; l'altar major neoclàssic, del 1796, i l'orgue, realitzat cap al 1770. Per últim, la pica beneitera de pedra alabastrina muntada sobre una moderna columna de pedra, en forma de copa i de secció octogonal. Quatre de les cares són decorades amb relleu representant diferents motius: una lletra T grega, que es pot relacionar amb un símbol abacial o amb la inicial de Tarragona; els escuts de Poboleda i de Scaladei i una creu inclinada que podria identificat l'Ordre Militar i Pontífex dels Nobles Cavallers del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Notes històriques:

Aquest edifici és la continuació del temple anterior, dedicat també a Sant Pere, i que va constituir la parròquia del municipi l'any 1349, separada de La Morera de Montsant. La construcció de la nova església es va començar el 3 de març de 1750 i es va inaugurar l'1 de novembre de 1753. El paletes encarregats de l'obra van ser Tomàs i Jaume Minguillon. Progressivament es va anar omplint de bons altars, retaules i d'un orgue. L'any 1819 es va inaugurar la capella del Santíssim, situada en un dels laterals. Durant la Guerra Civil van ser cremats alguns dels retaules, imatges i l'orgue va ser desmantellat per a la seva fosa. Cal destacar la pica baptismal procedent de l'antic temple, datada per alguns autors la daten el segle XII, tot i que estilísticament es podria ubicar en un període posterior. Quan la Guerra Civil es va desmuntar i tornar a instal·lar un cop va finalitzar.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

GAVÍN, J. M.: Inventari d'esglésies. Barcelona: Artestudi, 1977.

FONTS GONDOLBEU, A.: Monografia acerca del origen de Scala Dei y la villa de Poboleda. Barcelona: Centro editorial artístico de Miguel Seguí., 1914.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Parròquia.

Adreça: Plaça de l'Església, 1

Telèfon: 977 827 097

Fax: 977 827 036

Lloc web: http://www.poboleda.org/

Adreça electrònica: aj.poboleda@poboleda.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.233224], [0.845141]