Pont de la Soia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Ponts i aqüeductes

Comarca: Priorat

Municipi: Poboleda

Adreça: Molí de la Soia

Descripció:
Pont situat a l'antic camí ral de Cornudella, que permet el pas per sobre del riu Siurana amb una estructura de dos ulls.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Pont

Datació: Incerta

Localització: Antic camí ral de Cornudella, sobre el riu Siurana, on connecta el molí de la Soia i l'hort del Fuster. A menys d'1 km a llevant de la vila.

Descripció:

Pont de dos ulls, amb empedrat de còdols, que servia a l'antic camí ral per salvar el pas sobre el riu Siurana. Les dues arcades, de llum desigual, són en arc de mig punt, fet de maons, mentre que la resta és de paredat lligat amb morter, tot evidenciant un seguit de fases i reformes al llarg de la història. La pila central té una base de carreu i permet un eixamplament de la calçada. Les dues rampes d'accés són perpendiculars al pont i estan encimentades.

Notes històriques:

Construït en una època imprecisa, fou restaurat per la Diputació Provincial de Tarragona cap el 1970. En aquells moments se li atorgà una datació en època romana, sense base sòlida, motiu pel qual s'ha descartat. Possiblement el seu origen sigui d'època medieval, però ha estat contínuament renovat. Bastit sobre el riu Siurana, forma part de l'antic camí ral de Poboleda a Cornudella i el Coll d'Alforja passant per la Venda del Puvill. Es va deixar de fer servir regularment cap el 1880 arran la construcció de la carretera i avui serveix per al trànsit local cap a les hortes i d'altres trossos de terra.

Tipus: BCIL. 362-I

Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme

Data disposició: 13/10/1982

Publicació: DOGC 15/12/1982

Titularitat: publica

Estat de conservació: Mitjà

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Pont

Adreça: Molí de la Soia

Telèfon: 977 827 097

Fax: 977 827 036

Lloc web: http://www.poboleda.org/

Adreça electrònica: aj.poboleda@poboleda.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.235057], [0.852335]