Església de Sant Joan Evangelista

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Priorat

Municipi: Porrera

Adreça: Plaça de l'Església, 7

Descripció:
La construcció de la nova església es va realitzar al lloc on hi havia l'església anterior, gràcies a les donacions dels veïns. L'actual església és un edifici de planta rectangular, construït de maçoneria amb reforç de carreus als angles i cobert per teula a dues aigües.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església.

Estil: Barroc

Datació: 1771

Localització: Nucli urbà

Descripció:

L'església de Sant Joan Evangelista és un edifici de planta rectangular, construït de maçoneria amb reforç de carreus als angles i cobert per teula a dos aigües. El seu interior presenta tres naus i creuer sobresortit, la principal amb tres tramades i cor a la primera. D'un fris continuo arrenca la volta, de mig punt, reforçada per arcs faixons, amb llunetes, cúpula al creuer i absis amb petxina. Les voltes laterals són d'aresta. A la façana presenta destaca la porta de pedra, decorada amb volutes laterals, una fornícula i rematada per un frontó triangular. També s'observa un ull de bou. Als peus del temple es localitza el campanar realitzat d'obra vista, presenta planta octogonal.

Notes històriques:

La construcció de la nova església, bastida en substitució d'una anterior, va ser decidida el 1754, després d'un acord dels veïns que cediren diverses rendes per a la seva realització. La construcció del nou temple va donar lloc a la destrucció d'edificis antics els quals van aportar el solar. La construcció es va encarregar el mestre d'obres de Falset Joan Oliver i el seu fill, per la quantitat de 17556 lliures. El nou d'agost de 1763 va ser col·locada la primera pedra i el temple va ser beneït el vint-i-nou de setembre de 1771. Es van instal·lar altars procedents del temple antic i el 1776 un orgue construït a Reus. Durant l'ocupació dels francesos es va convertir en estable i el 1833 es va renovar el campanar. Durant la Guerra Civil es va cremar l'arxiu parroquial i la totalitat dels altars. La cúpula, molt malmesa, es va ensorrar fa un parell d'anys i l'estiu de 1987 s'han enllestit les obres de reconstrucció.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte. Església.

Adreça: Plaça de l'Església, 7

Telèfon: 977 828 003 Ajuntament

Fax: 977 820 029 Ajuntament

Lloc web: http://www.porrera.org/

Adreça electrònica: aj.porrera@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.189180], [0.855737]