Conjunt històric de Prades

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Baix Camp

Municipi: Prades

Adreça: Plaça Major, 2

Descripció:
Nucli històric de la vila de Prades, característica per la seva pedra de color vermell, amb la qual s'han edificat les principals construccions i que l'ha fet que es conegui també com la Vila Vermella. Hi destaquen els trams de muralla i les restes del castell, la torre de defensa, la Plaça Major i l'església de Santa Maria.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Casc Antic

Estil: Medieval. Renaixement

Datació: S. XI-XXI

Localització: Nucli històric Prades

Descripció:

A la segona meitat del s.XII o a inicis del s.XIII corresponen les restes de la capella romànica de Sant Miquel del Castell, la qual, juntament amb una sèrie de carrers -de la Costa del Castell, Alt del Castell, Baix del Castell, passatge del Castell- ens indiquen la ubicació de l'antic castell de Prades, al sector alt (N) de la vila, adossat al pany septentrional de la muralla, per la seva part interior. L'inici de la fortificació de Prades, pot relacionar-se potser amb la creació del comtat de les Muntanyes de Prades el 1324. En tot cas, se sap que el 1408 les muralles encara no eren acabades. També podria correspondre a aquesta època, pas del s.XIV al s.XV,  la construcció de la nova església, l'àbsis de la qual, poligonal, forma part del recinte emmurallat, del qual sobresurt. El clos emmurallat de Prades, del qual es conserven fragments significatius -portal de la Creu (a l'exterior del qual hi ha la creu de terme), portal del Planet del Pont, panyes de murs, una torre de defensa- tenia planta irregular i englobava a l'interior,a més del castell comtal i els carrers adjacents, l'església de santa Maria -edifici gòtic, d'una sola nau, amb façana renaixentista- i la font renaixentista, ambdós elements a la plaça Major.

 

Notes històriques:

Durant la Reconquesta, les muntanyes de Prades van servir com a element de defensa per als sarraïns que s'havien establert a l'entorn de Siurana. A mitjan segle XII, però, Ramon Berenguer IV, comte de Barcelona, després d'apoderar-se de Lleida i Tortosa, encerclà i reduí Siurana, n'expulsà els sarraïns i repoblà la contrada. Aleshores, el centre de gravetat de la muntanya es desplaçà de Siurana a Prades, que l'any 1159 rebé una carta de poblament. L'any 1324, Jaume II creà el comtat de les Muntanyes de Prades per al seu fill Ramon Berenguer. En un primer moment, la residència oficial dels comtes fou la vila de Prades aviat, però, aquesta passà a Falset. Els titulars del feu prengueren relleu en diferents fets de la història de Catalunya i Margarida de Prades fou reina en casar-se amb el rei Martí l'Humà. En el futur, les posteriors generacions s'entroncaren amb les cases de Cardona, Aragó, Sogorb, Empúries i Medinaceli. El seu domini senyorial perdurà fins a la desamortització de Mendizábal, el 1835, i el títol de comte de Prades encara es conserva en poder dels Medinaceli.

 

 

Tipus: BCIN

Disposició: Acord Govern Generalitat

Data disposició: 09/02/1993

Publicació: DOGC 14/04/1993

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Espais de comunicació

Adreça: Plaça Major, 2

Telèfon: 977 86 80 18 (Ajuntament)

Fax: 977 86 81 97 (Ajuntament)

Lloc web: http://www.prades.es

Adreça electrònica: ajprades@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.309349], [0.986898]