Ermita de l'Abellera

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Camp

Municipi: Prades

Adreça: L'Abellera

Descripció:
L'ermita és un edifici de l'any 1570, incrustat en una cinglera de 1.020 m aprofitant una cova que havia servit d'aixopluc, en un lloc on hi havia gran tradició eremítica.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita

Estil: Obra popular

Datació: S. XVI

Localització: A 2 km a l'est de la població. Camí a l'esquerra de la carretera cap a la Febró.

Descripció:

L'ermita està incrustada en una cinglera, aprofitant una cova que havia servit d'aixopluc a ermitans. Segueix les directrius del gòtic tardà, amb portal adovellat, dues finestres per banda i campanar de doble espadanya. Té una sola nau de 13 per 6 m d'ample. Es va afegir a la capçalera un cambril on es venerava a la Verge de l'Abellera, obra d'alabastre policromat d'estil gòtic tardà popular.

Notes històriques:

Antiga ermita relacionada amb la tradició eremítica del Montsant. Cap al 1484 hi visqué Fra Bernat Boïl, el primer vicari apostòlic a les Índies Occidentals i que, com a tal, acompanyà Cristòfol Colom en el seu segon viatge a Amèrica.

La imatge de la Mare de Déu de l’Abellera va ser trobada, segons la tradició, per un pastor quan anava a cercar mel. També, segons la tradició, en aquest indret s'hi va refugiar la reina Margarida de Prades. El primer edifici es va construir el 1570, i el 1578 s'hi va afegir el campanar. Consta d'una sola nau i en el seu exterior lateral hi ha unes vistes espectaculars sobre les valls i muntanyes properes.

Tipus: Catàleg de patrimoni històrico-artístic

Disposició: POUM

Publicació: 11/01/2006

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Observacions:

La imatge és patrona dels apicultors catalans. Hi solen acudir molts devots i visitants el dilluns de Pasqua i el dia 8 de setembre, dia de les Mares de Déus Trobades.

Adreça: L'Abellera

Telèfon: 977 86 80 18 (Ajuntament)

Fax: 977 86 81 97 (Ajuntament)

Lloc web: www.prades.altanet.org

Adreça electrònica: ajprades@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.304456], [1.002526]