Casc antic de Puigpelat

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres històrics

Comarca: Alt Camp

Municipi: Puigpelat

Adreça: Casc antic

Descripció:
L'origen del casc antic de Puigpelat es remunta al segle XII, quan era part de la recent creada Baronia de Vallmoll, la qual va cedir algunes quadres, entre la que estava la de Puigpelat, a l'Ordre de Sant Joan de l'Hospital de Jerusalem.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Recinte emmurallat

Estil: Obra popular

Datació: Medieval - segle XX

Localització: Al centre del nucli urbà de Puigpelat.

Descripció:

El municipi de Puigpelat es troba situat al centre de la comarca, entre els rius Gaià i Francolí, prop del barranc de Vallmoll, i al costat de Bràfim, Alió, Valls, Vilabella i Nulles. Es troba a 252 metres d'altitud. Els edificis del nucli es distribueixen en petits carrers que segueixen la morfologia del terreny. A l'oest es troba l'església parroquial. Les cases del poble són entremitgeres de dos o tres plantes.

Notes històriques:

El nulci urbà de Puigpelat apareix per primera vegada anomenat l'any 1286 com a possessió de la comanda hospitalera de Vallmoll, possessió que es perllonga fins el 1831. No obstant, la notícia més antiga s'atribueix a un document de concòrdia del 1184, entre l'arquebisbe de Tarragona i el castellà d'Amposta, en relació als delmes dels Hospitalers a Vallmoll, entre els que estava Puigpelat.

Per allà al 1205 les antigues quadres de l'Hospitalet i Puigpelat constituïren el nucli principal de la comanda hospitalera. En les terres de l'Hospitalet, que devien ser les millors, s'hi va construir la seu de la comanda, i una capella, la qual fou dedicada a la Mare de Déu de l'Hospitalet, que fins l'actual segle (1975) no va ser enderrocada. El segon nucli en importància de la comanda va ser Puigpelat. La seva proximitat amb l'Hospitalet i el fet que allí hi hagués un antic nucli de població va empènyer els hospitalers a fortificar-lo per convertir-lo en un lloc de refugi en cas de perill. Així que gràcies als hospitalers, Puigpelat va començar a créixer.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 11/10/2006

Publicació: DOGC 12/03/2008

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

CANELA, J. 2010: Història de Puigpelat, Ajuntament de Puigpelat.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'aire lliure

Ús i funció actual: Decoratiu

Adreça: Casc antic

Telèfon: 977 602 225

Fax: 977 605 782

Lloc web: http://www.puigpelat.altanet.org

Adreça electrònica: sec.puigpelat@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.279826], [1.297113]