Portal de Puigpelat

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Torres i muralles

Comarca: Alt Camp

Municipi: Puigpelat

Adreça: C/ Canals, s/n

Descripció:
Portal de l'antic recinte emmurallat de Puigpelat.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Edifici militar. Portal

Estil: Obra popular

Datació: Segle XIII

Localització: Al nord del nucli urbà de Puigpelat

Descripció:

Aquest portal, situat al final del carrer Canals, comunica el nucli urbà amb l'exterior. L'estructura de la part que dóna al nucli està formada per un arc lleugerament apuntat i tallat per una banda. A l'exterior presenta dos arcs, un de mig punt i un altre escarser molt rebaixat. El material de construcció és la pedra. Damunt del pas cobert hi ha una habitatge.

Notes històriques:

A causa de la manca d'informació pel que fa a la creació del nucli, es fa difícil datar aquesta construcció, si bé per la seva estructura sembla que el seu origen respon a l'època medieval.

Originàriament, l'Hospitalet i Puigpelat havien estat quadres de l'antic castell de Vallmoll que, en data incerta del segle XII, van ser donades en lliure franc alou a l'Ordre de l'Hospital. Tot sembla indicar que a començaments del segle XIII, els santjoantistes instal·laren allí una comanda que portà per nom "les cases de Vallmoll" o l'Hospitalet.

Per allà al 1205 les antigues quadres de l'Hospitalet i Puigpelat constituïren el nucli principal de la comanda hospitalera. En les terres de l'Hospitalet, que devien ser les millors, s'hi va construir la seu de la comanda, i una capella, la qual fou dedicada a la Mare de Déu de l'Hospitalet, que fins l'actual segle (1975) no va ser enderrocada. El segon nucli en importància de la comanda va ser Puigpelat. La seva proximitat amb l'Hospitalet i el fet que allí hi hagués un antic nucli de població va empènyer els hospitalers a fortificar-lo per convertir-lo en un lloc de refugi en cas de perill. Així que gràcies als hospitalers, Puigpelat va començar a créixer.

Tipus: BCIL, Bé Cultural d'Interès Local

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 11/10/2006

Publicació: DOGC 12/03/2008

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

CANELA, J. 2010: Història de Puigpelat, Ajuntament de Puigpelat.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: A l'aire lliure

Ús i funció actual: Pas d'accés al nucli antic

Adreça: C/ Canals, s/n

Telèfon: 977 602 225

Fax: 977 605 782

Lloc web: http://www.puigpelat.altanet.org

Adreça electrònica: sec.puigpelat@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.279974], [1.296705]