Antic Dispensari Antituberculós

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Arquitectura industrial, Altres monuments d'arquitectura industrial

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carrer de Sant Joan, 34A.

Descripció:
Petit edifici projectat per l'arquitecte Joan Rubió Bellver dins l'estil noucentista. És un annex de l'Hospital de Sant Joan i va ser construït l'any 1926.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Sanitari. Hospital

Estil: Noucentisme

Datació: 1926

Localització: A l'eixample esquerre de la ciutat de Reus

Descripció:

Aquesta petita construcció que sol passar inadvertida als vianants, amagada darrere la vegetació i la portalada de l'antic convent de les monges Carmelites, és un exponent de l'acció del noucentisme institucional per a millorar les condicions de vida de la societat catalana amb la creació d'infraestructures sanitàries a través de la Mancomunitat de Catalunya. Aquest és l'origen del Dispensari Antituberculós, projectat en època d'autogovern i dut a terme anys més tard quan la Diputació de Tarragona va recuperar la iniciativa. Joan Rubió era l'arquitecte en cap de la Mancomunitat quan va realitzar el projecte el 1923, i de la Diputació de Barcelona quan es va iniciar el 1926. Aquesta petita construcció de planta baixa té una golfa amb finestra coronella sota el coronament esgraonat molt semblant al de la casa Serra. La pedra carejada i desbastada tan característica de Rubió és present a totes les façanes i, al mateix any, es repeteix al sòcol de les escoles Pompeu Fabra.

Notes històriques:

Rubió va rebre l'encàrrec al 1926 de l'Ajuntament de Reus juntament amb la "Mancomunitat de Catalunya" de portar a terme aquest edifici sanitari. Originalment havia de ser el centre de tractament de malalties relacionades amb la tuberculosi.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/06/2005

Publicació: DOGC 16/12/2005

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV: Arquitectura del Camp. Guia. Centre de documentació de la demarcació de Tarragona del col·legi d'arquitectes de Catalunya.

AHMR. Expedient 63/1927.

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Noucentista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Serveis

Adreça: Carrer de Sant Joan, 34A.

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.155952], [1.104463]