Associació Cultural i Civica El Bou De Reus

Tipus de recurs: Entitats, Associacions i entitats Culturals

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carrer Sant Elies, 8. 43201

Descripció:
El bou de Reus és una bèstia festiva de nova creació, que surt per primera vegada al carrer el 24 de juny de 2004. La peça és obra de l'artista reusenc Manel Llauradó. La figura, d'un gran realisme, representa un brau de color negre, de considerables proporcions. El seu cap és mòbil i pot acotar-lo, en posició d'envestir. Tot i que, potser, vulgui participar en els seguicis de Completes o la processó, el bou cerca el seu espai propi a la festa en les cercaviles, provocant al públic quan esbufega (deixant anar aigua pel nas) o empaitant els vianants. Al so dels tabals, i amb el rerafons d'algun tro, les evolucions de l'animal fan força respecte. És, per tant, una bèstia que vol provocar al públic i cercar la seva complicitat en el joc festiu. El bou de Reus reivindica explícitament, la tradició d'aquest animal a les festes catalanes, a l'igual que en altres tradicions mediterrànies, allunyant-lo dels estereotips que el vinculen només a la corrida, cursa de braus a l'espanyola. El bou de Reus reivindica explícitament, la tradició d'aquest animal a les festes catalanes, a l'igual que en altres tradicions mediterrànies, allunyant-lo dels estereotips que el vinculen només a la corrida, cursa de braus a l'espanyola. Com en altres poblacions catalanes, la tradició de bous a la festa reusenca és important i es vincula històricament a la festa major de Sant Pere i les festes de barri que els diferents carrers de la vila organaitzaven, sobretot, a l'estiu, en honor dels seus patrons particulars. Unes festes en què no hi podia faltar el fer córrer la badella. A més del joc de carrer que proposa, la colla del bou afegeix un altre component a la festa: l'atorgament de dos "premis": la gorra de portador i una cagarada de l'animal, a persones que durant l'any, s'hagin fet mereixedores d'aquestes distincions.

Galeria d'imatges:

   

Camp específic d'actuació: Festes populars

Principals activitats i/o produccions artístiques que han dut a terme:

El Bou de Reus té les següents sortides fixes:

Festes de Sant Pere

24 de juny, Sant Joan
A les 7 de la tarda de Sant Joan, es recorre en cercavila els carrers del centre de Reus, i ball a la Plaça Mercadal davant del públic que espera la primera tronada. Des del primer dia el Bou ha anat amb molt de compte de no interferir en l'acte del Pregó i la Tronada, així doncs el Bou balla cada any davant de la multitud que no ha pogut o no ha volgut entrar a escoltar el pregó, però en el moment que els músics surten al balcó, el Bou s'ha retirat a un costat de l'entrada del carrer Galanes per tal de veure la Tronada.

El 24 de juny de 2004 el Bou va ser presentat a la ciutat i va fer els seus primers balls i embestides. Des d'aquesta data el Bou sempre ha sortit el dia 24 de juny, d'una banda per tradició, una tradició molt curta, però que comença a ser conegut que el Bou surt el aquest dia. D'altra banda, El Bou també surt el dia de Sant Joan perquè és el Diada Nacional dels Països Catalans, un dia que es celebra a tot el país sencer, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Creiem que Sant Joan és una festa essencialment mediterrània, com mediterrani i català és el Bou de Reus, per tant no podem deixar de participar-hi.

Dissabte de barraques, bou embolat
Actuació del Bou durant un dels intermedis dels concerts que es fan a les barraques de Festa Major, l'únic moment de l'any que el Bou és embolat.

Dia a determinar entre Sant Joan i Sant Pere
Cercavila del Bou i lliurament de la gorra del portador i de la cagarada del Bou, en quatre anys s'ha fet dos dies el dia 25-6 i dos el 27-6, s'escull data segons calendari.

* * *

Festes de Misericòrdia
Dia 24 de setembre
A les 7 de la tarda, cercavila pels carrers de la ciutat amb els elements del Seguici.

* * *

Diada Nacional

11 de Setembre
Participació en la manifestació reivindicativa.

* * *
No descartem la futura inclusió del Bou en el Seguici Festiu de la Ciutat, però en tot cas ho plantegem a mig o a llarg termini.

 

Adreça: Carrer Sant Elies, 8. 43201

Telèfon: 679816867

Lloc web: http://elboudereus.blogspot.com/

Adreça electrònica: elboudereus@gmail.com

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.1564766], [1.1045003]