Casa Gasull

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carrer de Sant Joan, 29

Descripció:
Monumental edifici noucentista obra de Lluís Domènech i Montaner. Va ser construït el 1911-1912 per encàrrec de l'empresari Fèlix Gasull. Combina habitatge i zona industrial al pis inferior.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Noucentisme

Datació: 1911-1912

Localització: A l'eixample oest de la població

Descripció:

El gran immoble i edifici industrial que Lluís Domènech va projectar, amb la col·laboració del seu fill Pere Domènech, per a l’exportador d’olis Fèlix Gasull Roig, és la primera construcció noucentista del Camp de Tarragona. El seu estil clàssic depurat contrasta amb el modernisme exacerbat que l’arquitecte havia emprat a la veïna casa Rull, projectada deu anys abans. La nau sense columnes i de gran alçada que ocupa la planta baixa de la casa i la seva gran terrassa era dedicada a les oficines i magatzems de l’empresa, els dos pisos acollien els habitatges dels fills del propietari. Domènech va dissenyar un paral·lelepípede de dues plantes i golfes, amb paraments llisos i esgrafiats de composició simètrica i sense cap torre, pinacle, cresteria ni ornamentació escultòrica. El ritme l’imposen les obertures, verticals i de carreus de pedra a la planta baixa; d’arcs de mig punt a la principal, amb finestres coronelles a l’interior i mosaics als timpans; i quadrades a les golfes.

Està format per tres plantes, i la planta baixa s'allarga més que el cos central, amb un tractament unitari a les tres façanes. La planta baixa és construïda sobre un basament de pedra. La planta principal està decorada amb esgrafiats i les baranes dels seus balcons estan formades per columnetes de ceràmica vidrada. L'última planta s'organitza mitjançant una galeria de finestres corregudes, separades per pilars de falsa obra vista i capitells de pedra que sostenen el coronament de l'edifici. De planta rectangular, adquireix unes proporcions monumentalistes pel tractament de les obertures de façana de les primeres plantes. A la façana de la casa destaquen els mosaics al timpà de cada balconada, i les balustres de la balconada, de ceràmica esmaltada amb un petit capitell. De la realització del mosaic de motius curvilinis se'n va encarregar un expert artesà vingut expressament de Milà, proveïdor de les tessel·les de ceràmica vidrada que es van utilitzar.

La Casa Gasull és la primera obra purament noucentista del Camp de Tarragona i el darrer gran projecte de nova planta de Domènech i Montaner. Com en el cas dels exportadors d'oli Bau de Tortosa, el també empresari oleícola Fèlix Gasull Roig va encarregar a un arquitecte de prestigi un gran complex industrial-residencial dins del nucli urbà, que ocupa quasi tota una illa de cases. Gasull volia una mansió que estatgés els magatzems del seu negoci i les seves oficines, en les quals va ser assassinat, el 1922, en els anys del pistolerisme. Per això es va fer substituir la porta d'accés a les oficines per la finestra central de la planta baixa. La sala industrial, diàfana i de sis metres d'alçada, ocupa quasi tota la planta baixa de l'edifici i del terrat, seguida del pati d'accés dels camions. No té cap columna gràcies a una estructura de jàsseres metàl·liques d'arc rebaixat que suporten la coberta de maó de pla. Sota terra s'hi conserven més de trenta cups o trulls per a emmagatzemar l'oli.

Notes històriques:

Va ser projectada per Lluís Domènech i Montaner per encàrrec de Pere Gasull Roig, ric comerciant de Reus que exportava oli d'oliva.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/06/2005

Publicació: DOGC 16/12/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV: Arquitectura del Camp. Guia. Centre de documentació de la demarcació de Tarragona del col·legi d'arquitectes de Catalunya, 1995.

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Noucentista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura industrial modernista i noucentista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Tarragona, Diputació de Tarragona, 2012.

 

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge. Industrial

Adreça: Carrer de Sant Joan, 29

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.156216], [1.103758]