Casa Munné

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Raval de Martí Folguera, 2

Descripció:
Edifici modernista propietat del constructor Pere Munné, característic per la seva tribuna cantonera. Va ser projectat i construït per l'arquitecte reusenc Pere Caselles Tarrats el 1904.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1904

Localització: Al nucli històric de Reus

Descripció:

Es tracta d'un edifici modernista de planta baixa i tres plantes, datat del 1904. Aquest edifici dóna a tres carrers: la façana principal al raval de Jesús, la lateral al carrer Jesús i la posterior al carrer Barreras. Malgrat tenir diferents amplades, les tres façanes tenen les mateixes característiques constructives i ornamentals. Façanes elegants, equilibrades i que utilitzen materials de qualitat com la pedra treballada als balcons i als sòcols. Un element característic de la casa és el mirador cantoner de planta poligonal i l'estructura de ferro i de vidre que concentra tota la força expressiva de l'edifici. A la base d'aquesta tribuna hi ha una columna cilíndrica adossada amb capitell floral. Totes les baranes són de ferro forjat d'estructura bombada, excepte les dels dos pisos superiors del mirador, que són planes i molt més decorades. Les obertures de la planta baixa són arcs plans amb la llinda decorada amb motllures de línies sinuoses i d'elements florals. També segueixen aquesta línia la decoració floral de les llindes, les quals varien a cada planta. El coronament de tot l'edifici és una barana amb motius geomètrics trencada per uns pinacles amb decoració vegetal. La façana és elegant, equilibrada i utilitza materials de qualitat com la pedra treballada als trencaigües dels balcons i al coronament de l'edifici. El seu tret més destacat i on es concentra tota la força expressiva és la tribuna, un element que trobem freqüentment al Modernisme de les Terres de l'Ebre -cases Fontanet, Climent, Lamote de Grignon, de Tortosa i Casa Masià, d'Amposta-, però que és l'únic exemplar a Reus. Tampoc hi ha cap altra tribuna octogonal a Reus i, en canvi, en tornem a trobar a les Terres de l'Ebre, a la Casa de la Feligressa, de Martinell, a Ulldecona

Notes històriques:

Aquest gran edifici, amb façana a tres carrers, no va ser construït de nova planta sinó que les reformes d'estil modernista projectades per Pere Caselles només en van modificar la façana. N'era el propietari el constructor Pere Munné Domingo, que a la mateixa època estava construint la Casa Navàs, amb la qual coincideix amb el material del sòcol, marbre rosat.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/07/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AHMR. Expedient 24/1904.

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Modernista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: Habitatge. Comercial

Adreça: Raval de Martí Folguera, 2

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.154006], [1.107472]