Casa Navàs

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Plaça del Mercadal, 7

Descripció:
La Casa Navàs és un dels edificis modernistes més destacats de Catalunya, projectat per l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, i construït entre 1901 i 1908, sota l'encarrec del ric comerciant de teixits Joaquim Navàs Padró. Exemple únic del modernisme perquè conserva gairebé tots els elements tal i com es van enllestir en la seva construcció.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1901-1908

Localització: Nucli històric de Reus

Descripció:

Edifici cantoner de planta baixa i dues plantes pis, les façanes del qual estan construïdes totalment en pedra. A la planta baixa, un porxo aconsegueix integrar l'edifici a l'estructura general de la plaça. La façana principal és dominada per una gran tribuna semioctogonal. La decoració la trobem concentrada, en forma d'escultura aplicada amb motius majoritàriament vegetals, als emmarcaments de les obertures, a la cornisa superior i a la barana del balcó, entre d'altres. La planta pis combina un mostrari d'obertures: balcó sense voladiu, balconada cantonera, finestrals, finestres i tribuna, totes elles enriquides per una profusió d'elements decoratius mitjançant columnes adossades, arcs flamígers i baranes de pedra amb motius florals. El segon pis presenta una seriació de finestres amb ampit comú i pilars quadrats o circulars. A l'interior cal destacar de manera fonamental l'accés, l'escala i el vestíbul, amb tractaments propis del modernisme: mosaics, vitralls i fusteria, que amb motius florals decoren profusament tots els paraments. En definitiva es tractava d'una solució a mida d'habitatge per a una nova burgesia: un pis còmode, luxós i carregat de decoració, una planta baixa funcional per a la botiga de teixits de la família, i al segon pis, les habitacions i serveis per als treballadors.

Els retrats fotogràfics de Joaquim Navàs i de la seva esposa, Josepa Blasco, encara desprenen poder des del menjador de la magnífica Casa Navàs de Domènech i Montaner. El matrimoni va obrir en el millor enclavament de Reus i en el seu moment de màxim esplendor comercial, quan era la segona ciutat de Catalunya, una gran botiga de teixits, a l’estil de les de París del 1900. L’establiment, als baixos, segueix obert i llueix el mobiliari original del gran arquitecte. La resta de plantes, destinades a l’habitatge, són visitables i es consideren, amb raó, la joia del Modernisme de la Catalunya meridional, reblat pel conjunt sumptuós d’escultura d’Eusebi Arnau i Alfons Juyol, pel mobiliari de Gaspar Homar, els vitralls de Rigalt i Granell i els mosaics de Lluís Bru. 

Notes històriques:

El 1938, en un dels bombardejos que patí la ciutat, la casa fou mutilada i va perdre la segona planta i part dels vitralls. Encara avui hi falten la torre cantonera i el coronament de la façana principal.

L'edifici actual va substituir cal Cardenyes, que havia estat igualment una construcció distingida, enderrocada per construir la Casa Navàs. Hi havia nascut Josep Güell Mercader el 1839 i Eduard Toda Güell el 1855.

Tipus: BCIN

Disposició: Acord Govern Generalitat de Catalunya

Data disposició: 30/07/1991

Publicació: DOGC 23/09/1991

Titularitat: privada

Estat de conservació: Regular

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

DDAA: Arquitectura del Camp. Guia. Tarragona: Demarcació de Tarragona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, 1995.

DDAA: La Casa Navas de Lluís Domènech i Montaner. Reus: Pragma edicions, 2004.

MARCH, Jordi (et al.) : Arquitectura Modernista de ReusReus: Pragma edicions, 2003.

SARDÀ, Jordi: Casa Navàs. A: Domènech i MontanerBarcelona: COAC, 2000.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Concertada

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Plaça del Mercadal, 7

Telèfon: 977 010 670 (Oficina de Turisme)

Fax: 977 010 670 (Oficina de Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.154814], [1.108529]