Casa Piñol

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Plaça del Mercadal, 17.

Descripció:
Edifici cantoner d'estil modernista situat a la plaça del Mercadal. Va ser construït per l'arquitecte Pere Caselles el 1910, sobre un antic casal setcentista.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1910

Localització: Nucli històric de Reus

Descripció:

Edifici cantoner de planta baixa i tres pisos. La planta baixa està dedicada a comerços. La planta baixa és de pedra, amb un aparell encoixinat que és el preexistent abans de la reforma de l’any 1910, mentre que la resta de la façana està estucada. La façana s'organitza simètricament seguint tres eixos verticals. Al pis principal el balcó corregut estableix una continuïtat entre les dues façanes, mentre que als altres pisos es disposen diferents buits i balcons formant simetria axial. La decoració es concentra als emmarcaments dels balcons, i especialment al coronament de l'edifici on es reprodueix un esquema decoratiu de formes arquitectòniques de grans proporcions que singularitzen l'edifici. És una bona mostra del modernisme floral reusenc, de balcons bombats de ferro treballat i decoració en pedra a les balconades. L'arrambador ceràmic i els estucats de l'entrada dibuixen sinuoses línies art nouveau, com la porta de fusta treballada, mentre que el treball en pedra és molt més abarrocat. Apareixen elements decoratius de caire modernista en el frontó, en els dintells i en les cornises de la façana. A l'interior, hi ha diversos paraments de decoració en els sostres, la fusteria, el paviment i els enrajolats.

Notes històriques:

El 1910 el comerciant Tomàs Piñol Gasull, que fou soci fundador del la Societat del Manicomi de Reus, promotora de l’Institut Pere Mata, encarregà a Caselles la reforma de la casa número 17 de la plaça del Mercadal. Durant bastants anys els baixos hi va haver els magatzems "El Sol". A mitjans del segle XIX, havia estat la Casa Alba, essent Ramon Alba l'alcalde el 1846.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/07/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AHMR. Expedient 51/1910.

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura modernista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: Habitatge. Comercial.

Adreça: Plaça del Mercadal, 17.

Telèfon: 977 010 670 (Oficina de Turisme)

Fax: 977 010 670 (Oficina de Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.155274], [1.109028]