Casa Sardà

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Avinguda de Prat de la Riba, 41.

Descripció:
Edifici encarregat pel comerciant de vins Romà Sardà a l'arquitecte Pere Caselles l'any 1896. Aquesta construcció eclèctica es caracteritza pels elements neogòtics i neomudèjars de la façana.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Eclèctic. Neogòtic. Premodernista

Datació: 1896

Localització: A l'eixample nord de la ciutat

Descripció:

Edifici de planta baixa i dos pisos, amb una façana que presenta uns relleus que decoren els emmarcaments de les obertures i els de les dobles mènsules del balcó del pis principal. La façana es corona amb un voladís d'obra suportat per deu mènsules amb decoració vegetal, sobre el que apareix la barana del terrat, amb una decoració de traceria. Casa d'abans de l'esclat del moviment modernista, mentre aquest estil encara cercava la seva personalitat, com es pot comprovar, entre l'eclecticisme del XIX i els referents medievals: neogòtic i neomudèjar en aquest cas, especialment al segon pis de la façana, en elements com els estels de vuit puntes o les finestres d'arc trevolat, una de les quals encara conserva els vitralls plomats de colors, i que ens trasllada a l'època gòtica amb la decoració de boletes i petites petxines de pedra (rosetes), les mènsules amb temes mitològics, i les motllures circulars (càtedres).

Notes històriques:

L'edifici va ser construït el 1896 per l'arquitecte Pere Caselles. El 1918 Caselles redactà un projecte d'ampliació de l'edifici i reforma d'una casa veïna per transformar-la en una anacrònica torre medieval de planta baixa i tres pisos amb una tribuna de fusta i coronada amb merlets, projecte que no s'arribà a portar a terme.

 

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/06/2005

Publicació: DOGC 16/12/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AHMR. Expedient 72/1896.
AHMR. Expedient 102/1918.
MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Modernista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Avinguda de Prat de la Riba, 41.

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.157446], [1.102990]