Ermita de Misericòrdia

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Plaça del Santuari de Misericòrdia.

Descripció:
Santuari d'estil renaixentista edificat al lloc on, segons la tradició, s'aparegué la Mare de Déu a una pastoreta, Isabel Besora, el 1592, fet que provocà la fi de la pesta.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Santuari

Estil: Renaixentista

Datació: Segles XVI- XVII i XX

Localització: Als afores de la població, vora la carretera de Cambrils, al final del Passeig de Misericòrdia

Descripció:

Santuari d'estil renaixentista, de regust corinti, amb una sola nau i dues rengleres de capelles laterals. Entre el 1652 i el 1683 el santuari fou engrandit i enriquit amb l'altar major i altres decoracions. Durant el segle XVIII, entre el 1748 i el 1771, es construí l'obra del cambril. El 1812 les tropes napoleòniques van saquejar l'ermita.  L'entrada externa del santuari va ser modificada per un projecte de l'arquitecte Pere Caselles del 1914. El 1936, a l'inici de la Guerra Civil, fou incendiada, saquejada i en desaparegué la imatge quatrecentista. El retaule principal és una reproducció del desaparegut, amb dues escultures de Joan Rebull. El cambril va quedar reconstruït el 1954.

Notes històriques:

Malgrat que el mateix 1592 s'acordà la construcció del santuari, les obres no es començaren fins al 1594, i el 1602 s'hi traslladà la imatge de Misericòrdia. Les obres del temple actual s'allargaren del 1652 al 1683, i comportaren l'enderrocament de la capella primitiva. El santuari, que contenia valuosos retaules barrocs de Llàtzer Tremulles i dels pintors Joan i Joaquim Juncosa, fou saquejat pels francesos el 1812, i cremat el 1936, durant la Guerra Civil. El temple, restaurat el 1939, fou reconciliat el 1941. La Mare de Déu de Misericòrdia, es la segona patrona de la ciutat.

El genial arquitecte reusenc Antoni Gaudí en feu un projecte de reforma cap al 1903, però no fou acceptat, sembla que per les pressions de l'aqruitecte municipal Pere Caselles, i malauradament no es dugué a terme. Només en resta un esquemàtic esbós.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/06/2005

Publicació: DOGC 16/12/2005

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Culte

Observacions:

El Santuari ha reincorporat recentment el retaule de la Nativitat de Jesús, obra del segle XVI que durant la major part de la seva història havia acompanyat la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia al Santuari. El Museu d'Art i Història de Reus, responsable de la conservació del retaule, l'ha cedit al Santuari i s'ha instal·lat a la capella del cambril de la Mare de Déu. El retaule de la Nativitat és obra del pintor reusenc Jaume Segarra i està datat l'any 1531.

Adreça: Plaça del Santuari de Misericòrdia.

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.143540], [1.099807]