Mas Plana / Villablanca

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Masos

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Autovia de Bellissens, s/n.

Descripció:
Antiga masia del segle XVIII reformada cap al 1920 en estil noucentista pel financer i filàntrop Evarist Fàbregas Pàmies i transformada en una important residència senyorial de camp.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge.

Estil: Noucentisme

Datació: Cap al 1920

Localització: Partida de la Vinadera, al costat de l'autovia de Bellissens, al sud-est de la ciutat.

Descripció:

A la planta baixa encara es distingeixen les antigues portes de l'edifici original, amb dovelles de pedra. A la reixa de la porta principal del mas les inicials «EF» recorden qui en fou el promotor. L'edifici és format per un cos principal de planta rectangular amb planta baixa i dos pisos i dos cossos laterals de planta baixa, perpendiculars al primer, que avançant-se emmarquen la façana principal, orientada a migdia, i la tanquen amb un mur i una reixa de ferro forjat. Les façanes, totes blanques, són decorades amb esgrafiats blaus que representen garlandes, grotescs i motius decoratius arquitectònics que emmarquen les obertures, tot regit per una estricta simetria. Presidint la façana principal, en la qual s'obren vuit balcons, s'alça un rellotge de sol coronat per l'escut de Catalunya portat per dos amorets. La decoració de les façanes, com el dibuix dels esgrafiats, probablement és obra de Josep Rocarol, pintor, escenògraf i decorador unit a la figura de Fàbregas, per al qual treballà en el Centre de Lectura de Reus o al Teatre Romea i al Banc de Catalunya, a Barcelona.  Resseguint les façanes, sobre la barana de la coberta, es disposen una sèrie d'hídries i copes decoratives de gran format. Als angles de la façana posterior hi ha dues petites tribunes en forma de prisma octogonal amb coberta piramidal amb revestiment ceràmic; en aquesta façana s'obren finestres de grans proporcions, emmarcades amb decoració esgrafiada. L'edifici entronca amb el grup d'arquitectura noucentista que recupera elements propis de l'arquitectura barroca popular per tal d'intentar crear una arquitectura nacional. Com a mostra de l'adopció d'aquests elements del passat autòcton trobem l'ús, a la façana principal, del perfil característic de les façanes de masies i esglésies, en aquest cas completat amb una estructura de ferro forjat on es situa el penell i una petita campana, la decoració amb esgrafiats i la instal·lació de rellotges de sol.

 

Notes històriques:

Per iniciativa del doctor tarragoní Lartigau, gendre d'Evarist Fàbregas, el Mas Plana es transformà en l'Hospital Psiquiàtric Villablanca, que més tard fou incorporat al grup Pere Mata. L'edifici s'habilità com a habitatge d'interns i residència de la comunitat de monges que se n'ocupaven.

Tipus: BCIL. Bé Cultural d'Interès Local

Titularitat: privada

Estat de conservació: Regular.

Bibliografia:

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Noucentista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior.

Ús i funció actual: Sanatori Psiquiàtric Villa Blanca.

Adreça: Autovia de Bellissens, s/n.

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.12755215359512], [1.1497485635482008]