Masia de la Xula

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès

Comarca: Montsià

Municipi: Sant Jaume d'Enveja

Adreça: Partida la Torrassa

Descripció:
Edifici senzill on hi destaquen especialment la boca de cisterna i el forn de pa situats al pati de la construcció. Aquest tipus d'estructures són molt típiques en altres masies del delta.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Agropecuàri. Masia.

Estil: Obra popular

Localització: Es troba fora del nucli urbà, enmig dels camps d'arròs, a l'extrem sud-oest del terme municipal, ala cruïlla de les Salines i la carretera del cementiri.

Descripció:

Es tracta d'una construcció senzilla, de planta rectangular, amb una alçada de només planta baixa, i teulada a dues aigües. Les seves façanes són massisses, amb poques obertures i aquestes es caracteritzen per ser de reduïdes dimensions. L'edificació principal està alineada a la carretera del cementiri, d'esquena a aquesta. Davant, més enllà del cobert vegetal que protegeix la façana principal, s'estén un gran pati amb una tanca perimetral, només oberta a través un accés flanquejat per dues pilastres coronades per pinyes decoratives. Els elements més interessants els trobem dins el pati: una boca de cisterna i un forn de pa, de forma semiesfèrica sobre basament quadrat. Es tracta d'un element típic de les masies i cases de la zona, ja que cada família pastava i coïa el seu propi pa. Aquests dos elements els podem reconèixer conjuntament també en d'altres exemples de masies del delta.

Tipus: BCIL

Disposició: Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

Data disposició: Febrer 2010

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Masia

Observacions:

Aquest mas també es coneix amb el nom de Maset Obert.

Adreça: Partida la Torrassa

Telèfon: 977 468 039 i 977 478 056 (ajuntament)

Fax: 977 468 555

Lloc web: http://www.santjaume.org/

Adreça electrònica: info@santjaume.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [40.695159], [0.691255]