Palau Bofarull

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Palaus

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carrer de Llovera, 15.

Descripció:
El Palau Bofarull és l'edifici setcentista més notable dels conservats a Reus. Fou acabat de construir entre 1781 i 1786 per encàrrec de Josep de Bofarull i Miquel, membre d'una nissaga burgesa ennoblida. El saló, la part més impressionant del casal, és decorat amb magnífiques pintures obra de Pere Pau Muntanya. Realitzat el 1788, hi preval la idea renaixentista de l'ornato, amb voluntat escenogràfica, per crear un impacte visual que projecti una imatge d'ostentació i luxe.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Palau

Estil: Barroc

Datació: 1770-1788

Localització: A l'eixample nord de la ciutat, al costat de la Plaça Prim

Descripció:

El Palau Bofarull era un dels més qualificats casals de la ciutat, i n´és el millor exemple i un dels pocs que encara existeixen. Edificat al carrer de Llovera, és una clara mostra de com en el segle XVIII la nova classe social emergent deixa de viure en el casc antic i comença a edificar les seves residències en els nous carrers. Aquestes vivendes, bastides de cap i de nou, exigien un programa decoratiu, que en el cas del casal dels Bofarull té una importància cabdal. La decoració del saló noble, realitzada per Pere Pau Montanya malgrat no es descarta la intervenció d´altres pintors, contrasta amb l´austeritat de la resta de l´habitatge. Si més no, el Palau Bofarull és un bon exemple de com a aquesta nova classe social l´interessava impressionar exteriorment. Per tal motiu, la inversió de la majoria d´aquests casals es concentrava a la façana i a la sala noble, és a dir,  les úniques parts visibles per la gent no pertanyent a la família. A la seva espectacularitat contribueixen altres elements realitzats per artesans. El conjunt està constituït per quinze pintures al·legòriques, realitzades al tremp i que cobreixen el sostre i les escòcies. Ocupa el lloc central l'escut i la divisa familiar -manifestacions de la nova condició nobiliària, estrenada el 1772- acompanyat de les al·legories del temps, la fama i el déu Mart. També al sostre, dues pintures exalten els monarques espanyols Carles III i Carles IV. A les escòcies, amb efecte de trompe l'oeil, hi trobem dotze al·legories del comerç internacional, base de la fortuna familiar. Completen el cicle pictòric tres pintures a l'oli que reprodueixen episodis de la vida d'Escipió l'Africà, Alexandre el Gran i de Sesostris. Muntanya només realitzà una de les quatre teles previstes, mentre que les altres dues foren pintades per Josep Flaugier. Els dos atlants de la porta, en posició d'esforç, són una al·legoria del treball, el pilar que sustenta el comerç i la indústria.

Notes històriques:

La família Bofarull va residir-hi fins al 1863, quan va ser llogat per la societat recreativa "El Olimpo" fins que el 1936, amb l'inici de la Guerra Civil Espanyola, va ser confiscat per la FAI. Acabada la guerra va ser ocupat pel Frente de Juventudes fins que el 1948 va passar a mans del Club Natació Reus Ploms. El 1985 va ser comprat per la Diputació de Tarragona a fi de restaurar-lo i establir-hi la seu del Conservatori de Música, amb un projecte de l'arquitecte Xavier Olivé.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/07/2005

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

ARNAVAT, Albert (dir.). El Palau Bofarull i l'arquitectura reusenca del segle XVIII. Diputació de Tarragona, 2010.

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Equipament

Observacions:

Sala d'exposicions

A la primera planta de l'edifici hi ha la sala d'exposicions del Palau Bofarull, a la qual s'hi pot accedir des de les escales de la part noble o des de la zona de l'Escola i Conservatori de Música. El vestíbul del Saló Noble és un espai obert, d'uns 90 m2, amb prop de 30 metres lineals de paret on s'hi realitzen exposicions durant tot l'any.

Escola i Conservatori de Música

El Palau Bofarull és, actualment, la seu de l'Escola i Conservatori de Música de la Diputació a Reus. L'edifici compta amb els equipaments necessaris per a l'activitat diària de l'escola. A les seves aules, construïdes des de la planta de les golfes, s'hi formen anualment uns 280 alumnes, entre l'Escola i el Conservatori de Grau Mitjà.

Auditori Higini Anglès

Una peça importantíssima de l'Escola de Música és l'Auditori Higini Anglès. Es va construir en el que fou l'antic jardí del Palau Bofarull, situat a la planta baixa de l'edifici i amb una capacitat de 240 butaques. A més de servir d'espai educatiu per als alumnes de l'Escola i Conservatori, en aquest magnífic auditori s'hi realitzen audicions, concerts, conferències i altres activitats culturals.

Adreça: Carrer de Llovera, 15.

Telèfon: 977 34 59 50

Fax: 977 34 07 23

Lloc web: http://www.cmr.cat/

Adreça electrònica: conreus@dipta.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.156601], [1.106930]