Teatre Bartrina

Tipus de recurs: Teatres, Arts escèniques i cinemes

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Plaça del Teatre, 1.

Descripció:
Teatre lligat històricament al Centre de Lectura de Reus, creat el 1905, reformat totalment el 1918-1920 i que va viure una etapa d'esplendor entre els anys 1920 i 1930. Va ser rehabilitat i munipalitzat el 1997 i adaptat a les exigències tècniques actuals.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument:

Estil:

Datació:

Localització:

Descripció:

El Teatre Bartrina del Centre de Lectura també va ser finançat pel mecenes Evarist Fàbregas, projectat per l'arquitecte Josep Simó i decorat per l'escenògraf Josep Rocarol. Quan Simó va emprendre el projecte el 1918, el teatre obra del 1905 de Francesc Batllé Amprés, era més reduït. Es van adquirir cases veïnes per ampliar l'escenari, i es va redecorar totalment. Té una platea oscil·lant -plana per fer balls i àpats socials, inclinada per a la dramatúrgia-, proscenis i tres nivells de llotges. El teló de vellut és una composició de Rocarol presidida pel retrat del poeta Joaquim M. Bartrina, molt vinculat al Centre de Lectura. Rocarol també va pintar els tres quadres de l'intradós de l'arc que formen els proscenis. Els elements decoratius de fusta i guixeria reprodueixen amorets al·legòrics de la música, garlandes de flors i florons amb les inicials TB. El 1995-97 va ser restaurat i reformat per l'arquitecte Anton Pàmies Martorell, que hi va afegir un nou accés per la plaça del Teatre.

En l’actualitat, el teatre està gestionat pel Consorci del Teatre Batrina, format per l’Ajuntament de Reus i el Centre de Lectura. La gestió de la programació està al càrrec del CAER – Centre d’Arts Escèniques Reus, que hi estrena bona part de les seves produccions. Al Teatre Bartrina hi tenen cabuda des de grans produccions estatals o nacionals fins a les representacions de teatre infantil o activitats de caire més avantguardista o ciutadà.

Notes històriques:

Tipus:

Disposició:

Data disposició:

Publicació:

Titularitat: publica

Estat de conservació:

Bibliografia:

Accés:

Condicions de visita:

Ús i funció actual:

Observacions:

Plànol:

Adreça: Plaça del Teatre, 1.

Telèfon: 977 01 06 58

Fax: 977 34 35 15

Lloc web: http://www.reus.cat/serveis/teatre-bartrina

Adreça electrònica: teatrebartrina@reus.net

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.153873], [1.108964]