Xalet Serra

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Cases singulars

Comarca: Baix Camp

Municipi: Reus

Adreça: Carretera de Castellvell, 20.

Descripció:
Xalet modernista que forma part d'un conjunt d'edificis de la societat Laboratoris Serra. Fou projectat al 1911 per l'arquitecte reusenc Joan Rubió Bellver.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Civil. Habitatge

Estil: Modernista

Datació: 1911-1912

Localització: Als afores de la població cap al nord, al costat de la carretera de Castellvell

Descripció:

Joan Rubió, arquitecte reusenc deixeble de Gaudí, va projectar diverses obres per a l'industrial farmacèutic Antoni Serra Pàmies, entre elles la construcció del xalet d'estiueig. El xalet, de planta baixa, té el menjador al mig i està cobert per un cimbori com si es tractés d'una capella. L'estructura es recolza sobre quatre arcs catenaris que reposen sobre quatre columnes de marbre. A l'interior de la cúpula, el pintor Tomàs Bergadà Pi (1862-1937) va pintar una exuberant vegetació amb flors. Les finestres, amb arcs de mig punt, són trilobulades amb uns trencaaigües fets amb peces ceràmiques semi-circulars. El parament exterior alterna el maó vist amb la pedra carejada. Cal dir que la torratxa del Xalet Serra, l'element més visible i característic de l'edificació amb tres plantes d'alçada no forma part del conjunt modernista projectat per Rubió, sinó que pertany a l'edificació anterior, propietat del comerciant anglès Charles Huysson.

Té dos sectors ben diferenciats. El primer és decorat a base de ceràmica vidrada, maó i fusta. Del segon en destaca una gran sala de planta centralitzada amb un esquema medieval. Cal destacar l'estructura de la coberta recolzada sobre quatre arcs catenaris que reposen sobre el mateix nombre de columnes de marbre. L'habitatge té un saló quadrat amb llanterna superior sobre pilars de reduïda dimensió a les cantonades, amb el sostre decorat amb pintures murals de motius florals.

Notes històriques:

El xalet és una subdivisió de la totalitat dels terrenys que pertanyien als Laboratoris. Antoni Serra i Pàmies era un prohom important, propietari d'uns grans laboratoris farmacèutics a les afores de la ciutat i a més de la casa Serra li va encarregar a l'arquitecte la remodelació de la seva masia, el Mas d'en Perdiu, el 1910, en estil modernista, i la construcció del seu xalet d'estiueig annex als laboratoris, el xalet Serra.

Tipus: BCIL

Disposició: Acord Ple Ajuntament

Data disposició: 16/07/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV: Arquitectura del Camp. Guia. Centre de documentació de la demarcació de Tarragona del Col·legi d'arquitectes de Catalunya, 1995.

MARCH, Jordi (et al.): Arquitectura Modernista de Reus. Reus: Pragma edicions, 2003.

ARNAVAT, Albert; CABRÉ, Tate: Arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Diputació de Tarragona, 2011.

 

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: Carretera de Castellvell, 20.

Telèfon: 977 010 670 (Turisme)

Lloc web: http://www.reusturisme.cat/visitar/ruta-modernisme

Adreça electrònica: infoturisme@reus.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.165546], [1.101776]