Ermita de Santa Madrona

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Ermites

Comarca: Ribera d'Ebre

Municipi: Riba-roja d'Ebre

Adreça: Camí de Faió. Prop del Km. 3 de la línia ferroviària

Descripció:
Ermita senzilla, situada a sobre d'un turó, dedicada a Santa Madrona. És un edifici de nau única construït a finals del segle XIX.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Ermita.

Estil: Neoclassicisme. Obra popular.

Datació: 1887

Localització: Prop del Km. 3 de la línia ferroviària. Camí del Faió.

Descripció:

Es tracta d'un edifici d'una sola nau de planta rectangular amb l' absis no marcat en planta. Està realitzada amb paraments de carrues escairats a la façana i les cantonades, i pedra irregular lligada amb morter a la resta. Al temple s' accedeix per un portal de mig punt. Ambdós costats, trobem dues pilastres esculpides que sostenen un frontó amb una petita fornícula buida al centre. La clau de l'arc presenta una orla amb decoració vegetal i el motiu d'una barca de vela, en honor a la llegenda de la Santa. Des dels extrems del frontó arrenquen dues pilastres que s'allarguen fins al coronament, de cornisa motllurada i capcer sinuós que envolta el volum. Un campanar d'espadanya amb dos ulls rematat amb incisions decoratives i una creu de ferro destaca a la part central.  Una finestreta d'arc conopial i l'any "1887"  a sota, s'observen a la part central del capcer. A l'interior, la nau està coberta amb arcs diafragmàtics que sostenen l'embigat de fusta sota coberta. Els arcs queden suportats per una cornisa i pilastres, entre les quals hi ha arcs de mig punt a mode de capelles. El presbiteri queda diferenciat de la resta ,en alçada i separat per amb una barana de ferro forjat.  Als peus del temple hi ha un senzill cor d'arc pla delimitat amb baranes de fusta. La il·luminació del temple es realitza mitjançant una rosassa i amb petites finestres situades entre els arcs. 

Notes històriques:

Es troba situada sobre la base d'un poblament prehistòric, on deien que es va edificar una antiga ermita que va ser substituïda per l'actual.

Tipus: BCIL

Disposició: Aprovació definitiva Comissió d'Urbanisme

Data disposició: 08/07/2005

Publicació: DOGC 13/09/2005

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Religiós. Culte

Adreça: Camí de Faió. Prop del Km. 3 de la línia ferroviària

Telèfon: 977 416 003 Ajuntament

Fax: 977 416 404 Ajuntament

Lloc web: http://www.riba-roja.cat/

Adreça electrònica: aj.riba-roja@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.234231], [0.445408]