Església parroquial de Sant Jordi d'Ardenya

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Centres religiosos, Esglésies

Comarca: Tarragonès

Municipi: Riera de Gaià, La

Adreça: Plaça de l'Església, 6, Ardenya

Descripció:
L'església de Sant Jordi d'Ardenya és un edifici barroc de tipus classicista, construït en el segle XVIII, de nau central i capelles laterals.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Església parroquial

Estil: Barroc-classicista

Datació: Segle XVIII

Localització: Nucli d'Ardenya

Descripció:

L'església d'Ardenya és un edifici de maçoneria, de planta rectangular amb nau única i capelles laterals, i amb la torre del campanar construïda a la dreta de la façana. Aquesta torre és de planta quadrada a la base, per passar a un cos poligonal on trobem la finestra de la campana. La porta principal presenta formes senzilles i austeres, quedant emmarcada per una motllura que en la part superior defineix un arc molt rebaixat, rematat en la part superior per un ull de bou de grans dimensions, i un de petites dimensions en la zona del timpà de la teulada.

L'interior presenta una nau única amb coberta. de volta de canó i llunetes recolzada en columnes toscanes i faixons de mig punt. Les capelles laterals estan cobertes per arestes, i a la capçálera per un tram de volta de canó. A la capçalera central la nau té forma de petixina, i a diversos punts del paviment, com ara al presbiteri, es troba la inscripció amb la data "1764"

Notes històriques:

El poblet d'Ardenya té el seu origen en l'edat mitjana, en la reconquesta cristiana d'aquest sector del Camp de Tarragona. En el fogatjament del 1365-1370 pertanyia a Bertran de Gallifà, però sota la jurisdicció de la família Montoliu. En el segle XVII era depenent del benifet de Sant jordi de la catedral de Tarragona, i fou llavors quan es va construir l'església parroquial dedicada a Sant Jordi. Va ser agregat com a part del terme de la Riera de Gaià el 1842.

Titularitat: altres

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Condicions de visita: Exterior. Hores de culte

Ús i funció actual: Culte, parròquia

Adreça: Plaça de l'Església, 6, Ardenya

Telèfon: 977 65 50 00 (Ajuntament de la Riera de Gaià)

Fax: 977 65 52 35 (Ajuntament de la Riera de Gaià)

Lloc web: http://www.rieradegaia.oasi.org/niv2.php?id=52

Adreça electrònica: aj.rieradegaia@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.168632], [1.343895]