Molí de la Torre

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Molins

Comarca: Tarragonès

Municipi: Riera de Gaià, La

Adreça: C/ Pau Casals

Descripció:
Aquest molí fariner està situat a l'entrada sud del poble, en el marge esquerre del riu Gaià. Actualment s'ha transformat en un habitatge, però és un dels exemples dels molins fariners que aprofitaven la força hidràulica a la riba del Gaià.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Industrial. Molí fariner

Estil: Obra popular

Datació: Segles XIII, XVIII-XX

Localització: A l'entrada del poble per l'extrem sud, des de la carretera de Ferrat T-202

Descripció:

El conegut com a Molí de la Torre estava format per tres molins, el més antic, datat en el segle XIII, un molí fariner que funcionava amb energia hidràulica. Els dos més moderns, d'època contemporània, destinats a moldre pedra de calç, que funcionaven amb energia elèctrica i hidràulica.

Els molins disposaven d'una bassa on s'emmagatzemava l'aigua emprada en el moviment de les moles, mitjançant un salt d'aigua de 8 m. L'aigua s'agafava de la sèquia que venia d'una resclosa feta al Gaià força amunt. Abans, més al nord de la Riera de Gaià, al llarg de la sèquia, hi havia d'altres molins fariners que també n'afrofitaven l'aigua.

Notes històriques:

Una làpida adossada a la paret de l'edifici ens mostra els diferents nivells que l'aigua assolí en quatre importants aiguats: Sant Cinto amb 2,25 m el 17 d'agost de 1821; Santa Tecla amb 1,50 m el 23 de setembre de 1874; Sant Bartomeu amb 1,20 m el 24 d'agost de 1842 i, finalment, Sant Mateu amb 1 m el 21 de setembre de 1850. 

 

Titularitat: privada

Estat de conservació: Bo

Accés: Fàcil

Ús i funció actual: Habitatge

Adreça: C/ Pau Casals

Telèfon: 977 65 50 00 (Ajuntament de la Riera de Gaià)

Fax: 977 65 52 35 (Ajuntament de la Riera de Gaià)

Lloc web: http://www.rieradegaia.altanet.org/

Adreça electrònica: aj.rieradegaia@altanet.org

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.161371], [1.362608]