Castell Monestir d'Escornalbou

Tipus de recurs: Monuments i llocs d'interès, Castells

Comarca: Baix Camp

Municipi: Riudecanyes

Adreça: Carretera d'Escornalbou, s/n.

Descripció:
Antic castell i monestir fortificat datat del segle XII, que va ser centre de la baronia d'Escornalbou. Va estar restaurat al segle XX per Eduard Toda i actualment és un monument pertanyent al Museu d'Història de Catalunya.

Galeria d'imatges:

   

Tipus monument: Religiós. Monestir

Estil: Romànic

Datació: Segles XII-XX

Localització: A l'oest del terme, al turó de Santa Bàrbara

Descripció:

Inicialment, el castell sembla que era al cim del tossal de Santa Bàrbara, a uns pocs quilòmetres de Riudecanyes. El conjunt fou adquirit pel diplomàtic Eduard Toda a principis del segle XX, quan era format per unes important ruïnes medievals. Toda va reconstruir les diverses parts del castell-església, sala capitular, claustre, torre i portal d'accés- amb un criteri lliure, reinterpretant-hi un castell romàntic. La part més ben conservada és l'església, edifici romànic del segle XIII, cobert amb volta apuntada i construït amb pedra vermellosa local. A les dependències de l'habitatge d'Eduard Toda, prop del claustre, es troben les col·leccions de ceràmiques, mobiliari i diversos objectes antics, i la biblioteca que reuní en vida. La casa, que s'ha mantingut com la deixà el seu propietari, ha estat museaïtzada, i constitueix una mostra d'un habitatge burgès de principis del segle XX.

Notes històriques:

Castell i lloc fortificat. Documentat el 1153. El castell i la seva església van ser centre de la baronia d'Escornalbou. L'església va ser utilitzada per monjos franciscans fins el 1835, sense les fortificacions inicials, que havien estat desmantellades. La baronia d'Escornalbou tenia jurisdicció sobre vuit pobles del Camp de Tarragona. El monestir fou fundat en el lloc ocupat anteriorment per un antic castell fortificat que havia pertanyut al valiat musulmà de Siurana, tot i que probablement el seu origen es remuntaria a època romana. Entre 1162 i 1170 Alfons I, d'acord amb Albert de Castellvell, concedí a Déu, a Sant Miquel i a Joan de Santboi el lloc erm, derruït i deshabitat d'Escornalbou en lliure i franc alou per restaurar-lo, fortificar-lo, poblar-lo i aixecar en el seu cim un convent de canonges agustins dedicat a Sant Miquel, sota l'obediència de l'Església de Tarragona, de la qual Santboi era cambrer. El gran terme que es dotà fou el generador de la baronia d'Escornalbou.

Tipus: BCIN

Disposició: Decret

Data disposició: 22/04/1949

Publicació: BOE 05/05/1949

Titularitat: publica

Estat de conservació: Bo

Bibliografia:

AAVV., Catalunya Romànica: El Tarragonès, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, 1995.

AAVV., Sant Miquel d'Escornalbou, Generalitat de Catalunya, Oficina de Gestió de Monuments, Barcelona, 1992.

MARISTANY, C., La Baronia d'Escornalbou en el segle XVIII, Associació d'Estudis Reusencs, Reus, 2008.

TODA, E., Història d'Escornalbou, Centre de Lectura, Reus, 1984.

 

Accés: Pagament

Condicions de visita: Entrada de pagament

Ús i funció actual: Monument del Museu d'Història de Catalunya

Observacions:

Horari
De dimarts a diumenge, inclosos els festius.

  • De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10.00 a 13.00 h (+30') i de 15.00 a 17.00 h (+30')
  • De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 13.00 h (+30') i de 16.00 a 19.00 h (+30')

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.

Disposa de botiga i servei d'audiovisuals.

 

Adreça: Carretera d'Escornalbou, s/n.

Telèfon: 977 83 40 07

Lloc web: http://www.mhcat.net/monuments/comarques_de_tarragona/monestir_d_escornalbou_riudecanyes_baix_camp/castell_monestir_de_sant_miquel_d_escornalbou

Adreça electrònica: escornalbou.cultura@gencat.cat

Coordenades Geogràfiques G.G. (x,y): [41.127324], [0.916200]